Davidson visszahozná a pénteki versenyzőket - F1VILÁG.HU

Davidson visszahozná a pénteki versenyzőket

HIRDETÉS

Anthony Davidson szerint jót tenne az F1-nek, ha a csapatok ismét tesztelési lehetőséget biztosítanának a harmadik versenyzőknek a nagydíjak pénteki edzésein, mert az kiváló kiugrási lehetőség lenne a fiatalok számára.

Anthony Davidson szerint jót tenne az F1-nek, ha a csapatok ismét tesztelési lehetőséget biztosítanának a harmadik versenyzőknek a nagydíjak pénteki edzésein, mert az kiváló kiugrási lehetőség lenne a fiatalok számára.

A Nemzetközi Automobil Szövetség még 2003-ban vezette be azt a szabályt, aminek értelmében a nagydíjak péntek reggeli edzésén pályára gördülhettek a tesztpilóták.

A szisztémát egy évre rá megváltoztatták, és 2004-től egészen 2006-ig azok a csapatok, amelyek nem kerültek be az első négybe a konstruktőrök versenyében, egy harmadik autóval (azaz tesztpilótával) is részt vehettek a pénteki szabadedzéseken.

Azonban 2007-től – részben a költségek csökkentése érdekében – a csapatok már csak két autót futtathatnak péntekenként.

Bár a szabályok megengednék, hogy az egyik autóba tesztpilótájukat ültessék, szépen lassan mindenki úgy döntött, versenyzőinek biztosít gyakorlási lehetőséget péntekenként, hogy a lehető legjobban felkészülhessenek az adott megmérettetésre.

Davidson anno számos sikert elért a pénteki edzéseken még a Honda színeiben, és ennek köszönhetően sokan felfigyeltek tehetségére, ami véleménye szerint most is nagyon jól jönne egyes – feltörekvőben lévő, ám lehetőséget nem kapó – pilótáknak.

“Rengeteget köszönhetek az akkori rendszernek, és ezt tapasztalatból mondom” – kezdte Davidson. “Azonban nem csak én, hanem Robert Kubica, és Sebastian Vettel is így került a képbe. Véleményem szerint a nézőknek, akik amúgy is ott vannak, csak pluszt adna, ha több lenne a körözés péntekenként. Az autók ott vannak, a személyzet ott van, ahogy a versenyzők is.”

Davidson továbbá azt is elmondta, hogy az idei évben életbe lépő szezonközi teszttilalom miatt még fontosabb lenne, hogy ismét tesztelési lehetőséget kapjanak a harmadik pilóták a nagydíjak pénteki edzésein.

“Azzal, hogy megpróbálják a minimálisra csökkenteni a teszteket, szerintem még több értelme lenne a fiatal versenyzőket futtatni péntekenként, ami a csapatok számára is lehetőséget biztosítana arra, hogy megnézzék, mit tudnak az újoncok” – folytatta a brit pilóta.

“Ez volt karrierem legjobb időszaka. Mindegyik új pályát megtanulhattam. Hihetetlen büszke voltam arra, amikor először Monacóban vezettem egy versenyképes autóban, egy jó szituációban, Michael Schumacher mögött a pénteki teszten. Az egész sportnak jó volt, szerintem vissza kellene hoznunk.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!