Dennis: Ecclestone ellopta tőlünk a Forma-1-et

Miközben a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo a múlt héten elhintette a rivális széria megalakulásának lehetőségét, a McLaren egykori vezére, Ron Dennis azzal vádolta meg a sportág kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-t, hogy ellopta a csapatoktól az F1-et.


Miközben a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo a múlt héten elhintette a rivális széria megalakulásának lehetőségét, a McLaren egykori vezére, Ron Dennis azzal vádolta meg a sportág kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-t, hogy ellopta a csapatoktól az F1-et.

„Bernie lényegében ellopta tőlünk a Forma-1-et” – jelentette ki Dennis, méghozzá nem máshol, mint Ecclestone legújabb életrajzi könyvében.

Az immáron 80 esztendős brit üzletember még 1981-ben szerezte meg az F1 kereskedelmi jogait, mikor a FOCA (konstruktőrök szövetsége) elnökeként rávette a csapatokat, hogy írják alá a Concorde Egyezményt, a közvetítőkkel szembeni jobb tárgyalási pozíció érdekében.

Ecclestone mindezt azért tette, hogy a csapatok ne tudjanak bojkottal fenyegetni, és minden versenyen rajthoz álljanak, ami a közvetítők kikötése volt, és aminek hiányában súlyos dollármilliókat bukhatott volna.

A kereskedelmi jogokat az FIA birtokolta, ám egészen 1997-ig minden évben a FOCA kezelte azokat, jobban mondva a csapatok engedélyével Ecclestone korábbi cége, a FOPA.

A brit üzletember ekkor egy merész tervvel állt elő, méghozzá azzal, hogy tőzsdére viszi a Forma-1-et, ám mivel nem az ő, hanem a FOCA neve alatt futott minden, erre nem volt lehetősége illetve hatásköre.

Ecclestone azonban a maga javára fordított a dolgot, ugyanis még abban az évben elérte, hogy az FIA első körben 14 évre (majd később 100 évre) másik cégének, a FOM-nak adja a kereskedelmi jogok igazgatását, évi mindössze 6.3 millió fontért.

Több csapat, köztük a McLaren sem akart belemenni ebbe, azonban végül mindenki rábólintott a dologra, hiszen Ecclestone részvényopcióval kecsegtette őket, amiből persze semmi nem valósult meg, hiszen a brit szakember elállt attól a tervétől, hogy tőzsdére viszi a Forma-1-et.

Dennis ezt a mai napig nem tudta megbocsátani Ecclestonnak, és így folytatta a könyvben: „Úgy lopta el tőlünk az F1-et, hogy elrejtette előlünk, mekkora bevétel növekedésre számíthatunk a kedvezőbb televíziós szerződésekből.”

„Ezt az üzleti előnyt használta fel arra, hogy rávegye a csapatokat egy olyan szerződés aláírására, amely megakadályozta, hogy visszavegyék azokat a jogokat, amiket addig birtokoltak.”

„Sokan azt mondják, hogy ragyogó volt, ahogy manőverezett, és ahogy mindenkit átejtett, de igazából nagyon megtévesztően járt el, és már hiába mondta mindenki, hogy ezek a jogok igenis a csapatokat illetik, nem lehetett mit tenni, szépen átvette a hatalmat felettünk.”

„Akit ismerek, és üzleti dolga volt Bernie-vel, úgy érzi, hogy a végén ki kellett jönnie a komfortzónájából. Mikor az ember visszatekint a Bernie-vel kötött üzletére, úgy érzi, hogy mindig kisajtolták belőle azt az extra öt százalékot, és soha nem úgy gondol vissza, hogy sportszerű üzletet sikerült kötnie, nincs az a kellemes érzése az embernek.”

Ecclestone reakciója mindössze ennyi volt Dennis kijelentéseire: „Mindig csak akkor jön elő ez, mikor a dolgok kezdenek jól működni. Rengeteg pénzt illetve energiát fektettem ebbe, hogy beinduljon, most pedig azt mondják, hogy nekik kellett volna ezt véghezvinniük.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!