Di Montezemolo: Alonso karaktere is hozzájárult az elbukott vb-címekhez

Fotó: Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari
A Ferrari Forma-1-es csapatának egykori elnöke, Luca di Montezemolo szerint Fernando Alonso részben karaktere miatt nem tudott soha világbajnoki címet nyerni az olasz istállóval.

A spanyol 2010 és 2014 között volt a maranellói gárda versenyzője, és két alkalommal bajnoki ezüstérmesként zárt, miután a Ferrarit felülmúlta a Red Bull, majd a Mercedes.

Luca di Montezemolo nem sokkal Alonso távozása előtt távozott az elnöki posztról, és bár elmondása szerint a kétszeres világbajnok balszerencsés volt, hogy a patinás istálló egy kevésbé versenyképes időszakában versenyzett náluk, ám véleménye szerint karaktere is hozzájárult ahhoz, hogy nem nyertek közösen vb-címet.

„Hogy őszinte legyek, balszerencsés volt, hogy akkor versenyzett a Ferrarinál, amikor a Red Bull olyan, vagy nagyon hasonló formában volt, mint a Ferrari a 2000-es évek elején” – mondta az egykori Ferrari-elnök.

„A második ok, amit nem szeretek mondani, de alapvetően eléggé balszerencsés volt. 2012-ben, Brazíliában úgy veszítette el a bajnokságot, hogy Sebastian Vettel az első körben összeütközött [Bruno] Sennával. De ott van az az eset is, amikor a csapat nagyot hibázott 2010-ben. Elég lett volna egy 4. hely, de mi elbuktuk a bajnokságot az utolsó versenyen.”

„Harmadrészt pedig: a karaktere. A legnagyobb különbség Michaelhez [Schumacher], illetve Nikihez [Lauda] képest, hogy ő volt Alonso. Nem pedig Alonso a Ferrarival.”

„Ha nyert, boldog volt. Ha nem, akkor az a csapat problémája, és elégedetlen volt. Sokkal kevésbé állt közel a Ferrarihoz, mint Michael és Niki. Főleg a nehéz pillanatokban. A jó pillanatokban könnyű közel állni a csapathoz.”

Di Montezemolo mindazonáltal leszögezte, mennyire kiváló versenyzőnek tartja Alonsót.

„A versenyeken Alonso egy fantasztikus pilóta. Volt, és még mindig az. Nem a saját hibájából veszítette el a bajnokságokat. Normál körülmények között, a csapat hibái nélkül 2010-ben bajnok lett volna. És 2012-ben is, ha Vettel nem lett volna nagyon-nagyon szerencsés. Ha akkor győz, ma már egészen másról beszélgetnénk.”

 

Kapcsolódó cikkek

Vettel: 2020 végéig biztosan maradok

Sebastian Vettel, a Ferrari F1-es pilótája úgy érzi, még ereje teljében van, ami a versenyzést illeti, így egyelőre nem gondol a visszavonulásra.

A Red Bull nem „gyanakszik” a Ferrari üzemanyagjára

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondja, nem igaz az, hogy „gyanakodva” tekint a Ferrari által használt üzemanyagra, ugyanakkor el kell ismerni, ez egy rendkívül fontos terület a fejlesztések szempontjából.

Ferrari: Nehéz döntés volt hátraküldeni Leclercet

A Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Mattia Binotto elismerte, „nehéz” volt arra utasítani Charles Leclercet, hogy engedje el maga mellett csapattársát, Sebastian Vettelt a múlt hétvégi Kínai Nagydíjon.

Vettel: A következő hetek kulcsfontosságúak lesznek

A Ferrari idei eredményei egyelőre elmaradnak attól, amit a maranellóiak vártak volna az idei F1-es szezonban: Sebastian Vettel szerint még sok munka vár rájuk ahhoz, hogy kihozzák az autóból a benne rejlő lehetőségeket.

Friss hírek