Di Resta nyitott az élen az esős Kanadában - F1VILÁG.HU

Di Resta nyitott az élen az esős Kanadában

HIRDETÉS

A fokozatosan felszáradó, de a tökéletestől a végén is messze lévő montreali aszfalton Paul di Resta volt a leggyorsabb az első szabadedzésen. A skót mögött Jenson Button és Romain Grosjean zárt.


A fokozatosan felszáradó, de a tökéletestől a végén is messze lévő montreali aszfalton Paul di Resta volt a leggyorsabb az első szabadedzésen. A skót mögött Jenson Button és Romain Grosjean zárt.

Ahogyan az várható volt, esős, hűvös időben vette kezdetét a Kanadai Nagydíj hétvégéje. A pálya eleinte annyira vizes volt, hogy az esőgumikon lehetett csak körözni.

A pilóták kivétel nélkül megtettek legalább egy installációs kört az első percekben, majd a többség visszavonult a bokszba. Fél óra elteltével kevsebb mint tíz pilótának volt csak mért köre.

A körülmények egyébként fokozatosan javultak, már negyed óra elteltével felkerültek az autókra a köztes, az intermediate gumik.

A másfélórás edzés félidejében Nico Rosberg volt a leggyorsabb, 1:24.902-es eredménye bő egz másodperccel jobb volt, mint akkor a második helyen állomásozó Daniel Ricciardóé. A Mercedes tehát a jelek szerint ott folytatja, ahol legutóbb Monacóban is abbahagyta. Mindez persze még nem jelenti azt, hogy ismét ők lesznek a futamgyőzelem elsőszámú várományosai, de edzésen mutatott tempójuk már hetek óta legjobb a mezőnyben.

A pálya állapota egyre jobb lett (a köridők is rohamosan javultak), az ideális ív a legtöbb helyen már száraz volt az utolsó fél órában, de a vizes foltok még megtréfálták a pilótákat, szerencsére azonban ennek nem volt komolyabb következménye.

Rosberg többször is javított korábbi legjobbján, majd bő húsz perccel a leintés előtt egy hosszabb etap végén Sebastian Vettel vette át a vezetést.

A hajrában többen is kipróbálták a Pirelli tesztelésre szánt slick abroncsait, de érdemi munkát nem lehetett végezni ezekkel a gumikkal, a pálya állapota, és az idő rövidsége ezt ugyanis nem tette lehetővé.

Az utolsó tíz percben már mindenki a sima futófelületű gumikkal (a közepes keverékkel) rótta a köröket, de sok volt a megcsúszás, mert a pálza egyes részei még igencsak vizesek voltak. Az utolsó percekben nagy volt a forgalom, eddigre már többé-kevésbé mindenki alkalmazkodott a körülményekhez, ennek jeleként a köridők is fokozatosan javultak.

Hirdetés

Hogy meddig javulhattak volna az eredmények, nem derülhetett ki, mert Pastor Maldonado a 3-as kanyarban megcsúszott, és a 4-es kanyarban a gumifalnak koccant. Autóját az utolsó percekben sárga zászlós jelzés mellett kerülgette a mezőnyt, de a lassabb első szektor ellenére a többség javítani tudott, annyit száradt a pálya.

A legjobb köridőt végül Paul di Resta futotta a Force India volánjánál ülve. Tőle csak 88 ezredmásodperccel volt lassabb Jenson Button. A McLaren versenyzőjét a két Lotus által közrefogott Fernando Alonso követte. Ricciardo, Rosberg, Sergio Perez és a két Red Bull is a top10-ben zárt – igaz, ezúttal a körülmények miatt sem a sorrend, sem a köridők nem mérvadóak.

A második szabadedzés magyar idő szerint 20 órakor kezdődik Kanadában.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!