Egy körön gyors a Red Bull, Vettelé az utolsó edzés - F1VILÁG.HU

Egy körön gyors a Red Bull, Vettelé az utolsó edzés

HIRDETÉS

Sebastian Vettel Malajziában a 3. edzésen bebizonyította, hogy a Red Bull egykörös tempója még mindig az egyik legjobb a mezőnyben. A német után Hamilton és Sutil volt a leggyorsabb szombat reggel.


Sebastian Vettel Malajziában a 3. edzésen bebizonyította, hogy a Red Bull egykörös tempója még mindig az egyik legjobb a mezőnyben. A német után Hamilton és Sutil volt a leggyorsabb szombat reggel.

Száraz, meleg időben kezdte meg az utolsó szabadedzést a mezőny Malajziában. A levegő 32 Celsius-fokos volt, míg az aszfalt hőmérséklete alulról súrolta a 40 fokot. Az egyórás edzés végére esőfelhők gyülekeztek a sepangi pálya térségében, de ezek már csak legfeljebb az időmérő edzésre jelentettek veszélyt.

Az intenzív installációs körök után Mark Webber futotta meg az első szombati mért kört, de ez még jócskán messze volt a tempós körtől, hiszen eredménye nyolc másodperccel gyengébb volt Kimi Räikkönen pénteki legjobbjától (1:36.569), amit a finn a második edzésen futott.

Persze a legjobb eredmények aztán hamar 1:40 alá kerültek, bő negyed óra elteltével pedig Nico Rosberg már 1:37.916-tal volt első. A Mercedes német pilótájával az első fél órában csapattársán, Lewis Hamiltonon kívül Jenson Button (McLaren), valamint a két Force India és a két Lotus tudta tartani a lépést.

A Red Bullokat ez a fajta versengés ekkor hidegen hagyta, Sebastian Vettel és Webber is nagy mennyiségű üzemanyagot cipelve a hosszú etapokra koncentrált, mivel jelenleg a versenytempó saját bevallásuk szerint is gyenge pontjuknak számít. Ráadásul a kemény gumikon autójuk igencsak nehezen vezethetőnek tűnt a jó 10 körös etap végére.

A gumik viselkedését egyébként a többség igyekezett minél jobban feltérképezni, hiszen a gyorsan kopó abroncsok kiismerése idén is kulcskérdés lesz. Nico Hülkenberg például 16 kört megtett ugyanazon a szett kemény gumin az utolsó edzésen, ami a tartósság szempontjából jót jelent, de tempója így messze elmaradt a többiekétől.

Az utolsó húsz percben már zömmel a most hétvégén lágyabbnak számító keveréket, a közepeset használta a mezőny, és ezeken a gumikon – valamint minden bizonnyal kevés üzemanyaggal, vagyis már az időmérő jegyében – a Red Bull is az élmezőnybe, de ekkor még nem az élre ugrott. A legjobb eredmény 10 perccel a leintés előtt Hamilton neve mellett szerepelt, 1:36.568-cal vezetett – a lágyabb gumikon futotta ezt az eredményt.

A hajrára mindenki a közepes gumikon próbált minél jobb kört futni, és hogy a Red Bull egykörös tempója továbbra is a legjobbak közé tartozik, Vettel 1:36.453-as köre bizonyítja, amivel a címvédő átvette a vezetést Hamiltontól.

Az utolsó percekben már nagyrészt a forgalom miatt sem változott túl sokat a sorrend, így a kvalifikáció előtti utolsó gyakorlási ehetőségen Vettel bizonyult a leggyorsabbnak, Hamiltont és Adrian Sutilt megelőzve. Csapattársa, Webber negyedik lett, de ő is kevesebb, mint két századmásodperccel volt csak lemaradva.

Hirdetés

Räikkönen ugyan a rádión jelezte, még mindig nem elégedett a Lotus egyensúlyával, ötödik helyére nem lehet panasza. A Force India másik versenyzője, Paul di Resta hatodik lett. Rajtuk kívül Button, és a két Ferrari által közrefogott Rosberg zárt még a top10-ben. Az olaszoknál egyébként házon belül Felipe Massa volt a gyorsabb.

A Maláj Nagydíj időmérő edzése magyar idő szerint szombaton délelőtt 9 órakor kezdődik.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!