Eldőlt: Felbontja F1-es szerződését Silverstone

2107601.0003
Silverstone Classic Media Day 2017, Silverstone Circuit, Northants, England. 23rd March 2017. Silverstone Classic Media Day. Copyright Free for editorial use.

Él szerődésbontási jogával a Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC), így elképzelhető hogy 2019-ben láthatunk utoljára Forma-1-es versenyt Silverstone-ban.

Az egyeztetések hónapok óta folytak a háttérben, a BRDC pedig kedden bejelentette, financiálisan egész egyszerűen nem engedhetik meg azt, hogy a jövőben is F1-es futamot rendezzenek a legendás versenypályán.

Ennek legfőbb oka, hogy a Forma-1-es verseny jogdíjai évente 5 százalékkal emelkedtek – az eredeti, 2010-es 11,5 millió fontos összeg idén már 16,2 millió fontra rúg.

Silverstone jelenleg érvényes szerződése 2026-ig szól – a jelen megállapodás szerint tehát a versenyrendezés költsége – és ez csak a jogdíjra vonatkozik – 25 millió font lenne a ciklus végén.

John Grant, a BRDC elnöke elárulta, évek óta veszteséges számukra a Brit Nagydíj.

„2015-ben 2,8 millió fontos veszteséggel zárunk, 2016-ban ez az összeg 4,8 millió fontra rúgott, és várhatóan idén is hasonlóan magas lesz a veszteség” – mondta a szakember.

„Elérkeztünk ahhoz a választóvonalhoz, ahol már nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy a sport iránti szenvedélyünk elhomályosítsa a gondolkodásunkat. Az nem csak Silverstone és a BRDC jövője szempontjából lenne kockázatos, hanem a brit motorsport-közösség szempontjából is.”

„Mindazonáltal szeretném világossá tenni, hogy bár élünk szerződésbontási opciónkkal, teljes mértékben támogatjuk a Liberty törekvéseit, melyekkel igyekeznek jobbá tenni a Forma-1-et.”

„Továbbra is bízunk abban, hogy sikerül megállapodásra jutnunk, így egy fenntartható és financiálisan életképes jövőt biztosíthatunk a Brit Nagydíjnak Silverstone-ban még sok-sok évig.”

A BRDC-nél azt remélik, a jelenlegi megállapodás felbontása után sikerül egy új üzletet tető alá hozni az F1 új tulajdonosával, a Liberty Mediával, így 2019 után is lehetnek versenyek a brit aszfaltcsíkon.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!