Elhunyt a Ferrari első futamgyőztese - F1VILÁG.HU

Elhunyt a Ferrari első futamgyőztese

HIRDETÉS

90 esztendős korában elhunyt Jose Froilan Gonzalez, a Ferrari első Forma-1-es futamgyőztese.


90 esztendős korában elhunyt Jose Froilan Gonzalez, a Ferrari első Forma-1-es futamgyőztese.

Miután több évig hazájában, Argentínában versenyzett, úgy döntött, követi honfitársa, Juan Manuel Fangio példáját, és 1950-ben Európa felé vette az irányt.

A Forma-1-ben egy Maserati volánja mögött mutatkozott be a Monacói Nagydíjon, majd ezt követően még Franciaországban is rajthoz állt. Egy évvel később már a Ferrarival bizonyíthatott.

A „Pampák Bikája” aztán a Ferrari első futamgyőztese lett, miután a silverstone-i Brit Nagydíjon legyőzte az Alfa Romeóval versenyző Fangiót.

Miután a bajnokság további versenyein rendre dobogóra állt, végül harmadikként zárta az az évi összetettet.

A következő két szezonban már egy Maseratival versenyzett, bár az 1953-as bajnokságot nem tudta végigversenyezni, mivel megsérült egy sportautó-versenyen, Lisszabonban.

1954-ben Gonzalez visszatért a Ferrarihoz, majd újra megnyerte a Brit Nagydíjat, valamint számos, a bajnokságba nem beleszámító futamot. Maurice Trintignant mellett ráadásul a Le Mans-i 24 órás viadalon is diadalmaskodott. Az év végén mindössze fél ponttal maradt le a bajnoki ezüstéremről, majd 32 évesen úgy döntött, visszatér Argentínába.

1960-ig még néhányszor megjelent F1-es versenyen, ’55-ben például Fangio mögött második lett hazai versenyén.

A „Pampák Bikája” 90 évesen hunyt el, Luca di Montezemolo, a Scuderia Ferrari elnöke pedig úgy fogalmazott, a maranellói alakulat egy „igaz barátot” veszített el.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!