Elhunyt Chris Amon, volt F1-es versenyző - F1VILÁG.HU

Elhunyt Chris Amon, volt F1-es versenyző

HIRDETÉS

73 esztendős korában elhunyt a Forma-1 „legpechesebbnek” tartott versenyzője, Chris Amon.


73 esztendős korában elhunyt a Forma-1 „legpechesebbnek” tartott versenyzője, Chris Amon.

Az új-zélandi autóversenyző 1963-ban debütált a Monacói Nagydíjon a Parnell színeiben, és bár kiábrándítóan alakult számára az idény, ráadásul az Olasz Nagydíjon egy balesetben bordáját törte, a csapatnál maradt, és a következő évben megszerezte első pontjait Hollandiában.

Bár a Forma-1-ben nem tudott komoly sikereket elérni, Bruce McLaren leszerződtette őt néhány sportautó-versenyre, 1966-ban pedig nyerni tudott a Le Mans-i 24 óráson egy Ford GT40-es volánja mögött.

A remek eredmény láttán Enzo Ferrari leszerződtette őt F1-es csapatába 1967-re, és néhány dobogós eredményt szerzett is, a bajnoki idényt azonban beárnyékolta csapattársa, Lorenzo Bandini monacói halála.

Amon rendkívül tempóról tett tanúbizonyságot a Ferrarinál eltöltött időszak alatt, 1968-ban több rajtelsőséget is szerzett, győzelmet azonban soha nem aratott a Forma-1-ben, noha később a March, a Matra, a Tyrrell, sőt, még saját csapata színeiben is elindult a királykategóriában. Sokan máig a legjobb olyan F1-es versenyzőnek tartják, aki soha nem tudott versenyt nyerni a száguldó cirkuszban.

Az új-zélandi versenyzőt szerdán érte a halál, miután elveszítette a rák ellen vívott küzdelmet. 73 esztendős volt.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!