Elúszhat a bajnokság a Mercedes motorgondjai miatt

Fotó: Mercedes
Großer Preis von Spanien 2018, Freitag - Wolfgang Wilhelm Lewis Hamilton Mercedes

Nem kizárt, hogy a hétvégi Francia Nagydíjon sem tudja bevetni új motorspecifikációját a Mercedes Forma-1-es csapata. Valtteri Bottas szerint ezen elmehet a bajnokság.

A német istálló az eredeti tervek szerint Montrealban használta volna először élesben továbbfejlesztett erőforrását, ám „minőségi aggályok” miatt az utolsó pillanatban úgy döntöttek, mégsem vetik be azt.

A Mercedes a Kanadai Nagydíj óta elvégzett néhány módosítást, és tovább folytatta a próbapados teszteket – végleges döntés azonban még nem született arról, hogy hétvégén, Le Castellet-ben bevetik-e azt.

Az F1VILÁG úgy tudja, várhatóan csak az utolsó pillanatban dől el, hogy bevethető lesz-e a továbbfejlesztett aggregát. Jó esély van rá, hogy a Mercedes versenyzői, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a régebbi motorral kezdik meg a munkát pénteken, így további egy napig még tesztelhetik a fejlesztéseket a Mercedes brixworth-i motorközpontjában. Ha a própabados tesztek eredményesek lesznek, a két versenyző a szombati időmérőre megkaphatja az új specifikációt.

Ha nem, akkor a Mercedes dönthet úgy, hogy a régebbi változatból vet be újakat szombaton, melyeknek elméletben hét versenyhétvégét ki kell majd bírniuk.

Amennyiben a következő versenyek valamelyikére bevethető lesz a vadonatúj motor, úgy a régebbi változatból bevetett friss erőforrásokat a csapat felhasználhatja majd a kevésbé motorigényes helyszíneken, például a Hungaroringen.

„Jelenleg még nem tudom” – mondta Lewis Hamilton, amikor csütörtökön a lehetőségekről kérdezték.

„Azt hiszem, lehet egy új motorom a háromból, ami elég jó. Az a motor, amit az első hét futamon használtunk, nagyszerű motor. De egy frissebb, újabb változat is nagyszerű lenne, és több erő lenne benne, mint annak, amellyel a legutóbbi versenyen versenyeztem. Szóval, ami azt illeti, nem igazán aggódom. Pénteken, vagy a következő pár napban már többet fogunk tudni.”

Bár az új motor tizedeket jelenthetne Hamiltonnak, a brit azt mondja, teljes mértékben bízik a Mercedes motorrészlegében, melyet Andy Cowell vezet.

„Apró előnyökről van szó. Majd meglátjuk. Beszéltem Andy-vel a héten, illetve múlt héten is, és teljesen bízom benne és a srácokban. Jelenleg nem akarok sokat mondani, mert nem tudom, Andy mit tervez, de bízom abban, hogy bármilyen döntés is születik, annak jó okai lesznek.”

A Mercedes másik versenyzője, Valtteri Bottas utalt rá, várhatóan a pénteki edzések után döntenek majd.

„Kétségkívül szükségünk van már egy új motorra. A mostani már 7 versenyen túl van, és nagyon szeretnénk már használni egy újat, de pénteken ki kell derülnie, hogy van-e rá mód, vagy sem” – mondta a finn. „Pénteken, a nap végén majd eláruljuk.”

Bottas mindazonáltal hozzátette, nem lenne túl előnyös, ha a régebbi specifikációból kellene bevetni egy újat, hiszen nagyon kiélezett az idei bajnokság.

„Azt gondolom, mivel nagyon szoros az idei bajnokság, minden század, vagy tized döntő lehet. És a csapatnál mindenki szeretné az új motorspecifikációt, de ez pénteken megerősítést kell, hogy nyerjen.”

„Ha meg akarjuk nyerni a bajnokságot, szükségünk lesz arra, hogy az apró dolgok is összeálljanak. Ez most nagy előnyt jelentene, és tényleg szükségünk van rá.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

OSRAM

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
pp_gemius_hit('Aurgi_e7YvPTGxeFO8vlnqSc71yG41rhwqueMi4R8QT.b7');

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!