Elvették Vettel győzelmét, Hamiltoné a montreali diadal! - F1VILÁG.HU

Elvették Vettel győzelmét, Hamiltoné a montreali diadal!

HIRDETÉS
Elsőként szelte át a célvonalat, Sebastian Vettel mégis csak a 2. helyet szerezhette meg a 2019-es Forma-1-es szezon hetedik versenyén, Kanadában, a német versenyző ugyanis 5 másodperces büntetést kapott egy, a versenybíróság által szabálytalannak minősített manőver miatt. A győzelem így Lewis Hamilton ölébe hullt, a dobogó legalsó fokára pedig Charles Leclerc állhatott fel.
Fotó: Mercedes

Vettel a verseny nagy részében az élen állt, egy alkalommal azonban hibázott, lecsúszott a pályáról, ám Hamilton elé vissza tudott evickélni a pályára.

A versenybírák azonnal vizsgálni kezdték az incidenst, majd 5 másodperces időbüntetéssel sújtották Vettelt, mivel túl veszélyesnek minősítették, ahogy visszatért a pályára. 

Vettel a pole pozícióból rajtolhatott, mellette Lewis Hamilton várhatta a piros lámpák kialvását, kinek versenyautóját nem sokkal a futam előtt még darabjaira kellett szedni egy hidraulikus szivárgás miatt, így meglehetősen rossz előjelekkel készülhetett a szezon hetedik versenyére.

A RAJT

A rajtot jól kapta el Vettel, így megőrizte az első pozíciót, és Charles Leclerc sem tudta megelőzni Hamiltont. Alexander Albon Toro Rossójának első szárnya viszont megsérült az 1-es kanyarban, ő Antonio Giovinazzival és Sergio Perezzel akaszkodott össze.

Fotó: Mercedes

Valtteri Bottas a 6. helyről vágott neki a versenynek, ám a rajtnál veszített egy pozíciót Nico Hülkenberggel szemben.

A 7. körben Verstappen egy határozott manőverrel megelőzte Lando Norris McLarenjét, és feljött a 8. helyre. Vettel eközben az élen növelte az előnyét, már 2,4 másodperccel vezetett Hamilton előtt, Leclerc pedig 3 másodperces hátrányból követte a britet.

MEGKEZDŐDNEK A KERÉKCSERÉK

Az élmezőnyből először Gasly érkezett kerékcserére: a Red Bull francia pilótája a 8. körben hajtott a bokszba, autójára pedig a kemény keverékű Pirelli-gumik kerültek fel.

Hirdetés

1 körrel később Daniel Ricciardo is érkezett a bokszba, ugyanebben a pillanatban pedig Lando Norris versenyautójának jobb hátsó kereke megadta magát a pálya utolsó kanyarjában, így a brit feladni kénszerült a futamot.

‘B-TERV’ A FERRARINÁL

A 21. körben a Ferrari mindkét versenyzőjét arról tájékoztatta, ’B-tervre’ váltanak, ám, hogy ez mit is jelent pontosan, még nem derült ki.

A 26. körben Vettel az élről érkezett a bokszba, autójára a kemény keverékű abroncsokat szerelték fel. Hamiltont a Mercedes viszont nem hívta ki a következő körben, a 28. körben azonban érkezett a címvédő a kemény papucsokért.

Vettel Hamilton előtt maradt, Leclercet azonban ekkor még nem hívta ki a bokszba a Ferrari. Leclerc egészen a 33. körig elment a közepes keverékű gumikkal, második etapjára pedig ő is megkapta a kemény abroncsokat.

A monacói a 4. helyre, Verstappen mögé érkezett vissza a pályára, a holland azonban ekkor még nem volt kint kerékcserén. Vettel így újra az élre került, előnye 3,3 másodperc volt az őt követő Hamiltonnal szemben. Leclerc pár körrel később könnyedén el tudott menni az előtte autózó Verstappen mellett.

A 6. helyen autózó Botts időközben Daniel Ricciardóval vívott óriási csatát, a Renault ausztrál pilótája viszont határozottan védte pozícióját. Bottas végül a 39. körben tudta maga mögé utasítani versenytársát.

Hamilton a 40. körben már DRS-távolságon belülre került Vettel mögött, előzési pozícióba azonban még nem tudott kerülni.

Vettel a 48. körben a pálya 3-as kanyarjában hibázott, levágta a kanyart, Hamilton azonban nem tudott elenni mellette. Hamilton rögtön panaszkodott is a rádión, hogy a német nem biztonságosan tért vissza a pályára.

A versenyirányítás rögtön jelezte, vizsgálják az esetet, nem sokkal később pedig meg is hozták döntésüket: Vettel 5 másodperces időbüntetést kapott! A német ekkor egészen pontosan 3 másodperces előnnyel vezetett Hamilton előtt.

Vettel hiába próbálkozott, nem tudta 5 másodpercre növelni előnyét Hamiltonnal szemben. 7 körrel a vége előtt a német csak 1,1 másodperccel vezetett a bajnoki éllovas előtt.

A versenyt végül Vettel megnyerte ugyan, ám 5 másodperces büntetése miatt a győzelem Lewis Hamilton ölébe hullt. A 3. helyen Charles Leclerc futott be, megelőzve Valtteri Bottst és Max Verstappent.

A további pontszerzők: 6. Ricciardo, 7. Hülkenberg, 8. Gasly, 9. Stroll, 10. Kvyat.

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

Forrás: Twitter/F1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!