Extra tesztlehetőséget kaphat a mezőny jövőre - F1VILÁG.HU

Extra tesztlehetőséget kaphat a mezőny jövőre

HIRDETÉS

Angol médiajelentések szerint a Forma-1 csapatai extra tesztlehetőséget kapnak majd arra, hogy kipróbálják a 2014-ben érkező 1,6 literes V6-os turbómotorokat – erre azonban csak jövőre kerülhet sor.


Angol médiajelentések szerint a Forma-1 csapatai extra tesztlehetőséget kapnak majd arra, hogy kipróbálják a 2014-ben érkező 1,6 literes V6-os turbómotorokat – erre azonban csak jövőre kerülhet sor.

A királykategória csapatai az elmúlt időszakban erősen lobbiztak egy korai tesztlehetőség mellett, és bár nem valószínű, hogy erre még idén sor kerül, a legfrissebb lapértesülések szerint egy negyedik előszezoni teszten részt vehet majd a mezőny 2014-ben.

„Úgy tűnik, van egy meglehetősen érett javaslat egy további tesztlehetőségre az előszezonban, melyet teljes mértékben támogatunk” – mondta a Renault Sport F1 vezérigazgató-helyettese, Rob White az AUTOSPORT című angol szaklapnak. „Nem tudom, milyen formátumban, vagy hol valósul majd meg, de úgy tűnik, hogy minden csapat részt vehet majd ezen, és nem is tekinthető opcionálisnak, hiszen mindenki akarja, mindenkinek szüksége van rá.”

Voltak pletykák arra vonatkozóan, hogy a V6-os motorok tesztjét már idén megejthetik a csapatok, White szerint azonban erre nincs lehetőség – egész egyszerűen azért, mert a motorgyártók nem készülnek el új aggregátjaikkal, némi átfutása időre van szükség ugyanis a tervezés befejezése, valamint a gyártás megkezdése között.

„Ha például októberben tesztelni akarnánk, akkor már szeptemberben meg kellene építenünk a motorokat. A nehézséget az okozza, hogy az erőforrásokhoz szükséges alkatrészeket gyártásba kell küldeni már három hónappal korábban. És mivel szeretnénk, ha ezek már versenyzésre készek lennének, májusra döntenünk kellene arról, milyen specifikációkkal dolgoznánk.”

„Folyamatosan zajlik a tervezés, és a jelenlegi időzítéseket elnézve egész egyszerűen nem lehetséges októberben autóba rakni ezeket a motorokat.”

A szakember elismerte, van némi kockázata annak, hogy csak a 2014-es idényt megelőző hónapokban tesztelik először élesben az új motorokat. Miután azonban a Renault várhatóan négy csapatot lát el erőforrásokkal jövőre, maximalizálni tudja majd a pályán eltöltött időt.

„Nagyon intenzív előszezonnak nézünk elébe” – fogalmazott White.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!