Ezért lehet őrületes a monacói F1-es időmérő

Fotó: Renault
Fotó: Renault

Őrült időmérő vár a Forma-1 mezőnyére a hétvégi Monacói Nagydíjon, Carlos Sainz szerint ugyanis pokolian gyorsak lesznek a versenyautók a hiperlágy gumiknak köszönhetően.

A királykategória versenyzői idén először használhatják majd a Pirelli leglágyabb gumikeverékét, a csapatok mindegyike pedig természetesen erre a vegyületre alapozta hétvégi taktikáját.

A Red Bull, a Williams és a Renault versenyzői a 13 rendelkezésre álló gumiszettből 11 hiperlágyat választottak. A leglágyabb keveréket néhány versenyző a legutóbbi, barcelonai teszten ki is próbálta – köztük volt Carlos Sainz is.

„Azt kell mondjam, igazán meggyőző ez a gumi” – mondta a Renault versenyzője.

„Könnyedén nyújt plusz 1 másodpercet körönként, ráadásul Barcelonában próbáltuk ki, az utolsó szektorba általában úgy érkezel meg, hogy a határon vannak a gumik. Ez a gumi Monacóban valami egészen különleges lehet. Nagyon gyors köridőket látunk majd, ha tényleg így lesz. Újabb körrekordok várnak ránk Monacóban.”

Arra a kérdésre, hogy milyen lenyűgöző időmérő várhat a rajongókra és a versenyzőkre idén, Sainz így felelt:

„Abszolút őrületes! Őrület lesz!”

„Már tavaly is hihetetlen volt az új autókkal, idén pedig a kettővel lágyabb keverékkel, és egy olyan gumival, ami szerintem a legjobb, amit a Pirelli az elmúlt években készített, igazán őrületes lesz.”

A Pirelli F1-es főnöke, Mario Isola ráadásul azt mondja, a hiperlágy gumik valójában csak a Kanadai Nagydíjon fejtik ki igazán hatásukat.

„Miközben a lágy, a szuperlágy és az ultralágy viszonylag közel áll egymáshoz, a hiperlágy tényleg egy lépést jelent” – fogalmazott.

„A lényeg, hogy a monacói egy egyedülálló pálya, szóval nem vagyok biztos abban, hogy valóban látni fogjuk a hiperlágy gumikban rejlő valódi potenciált. Montrealban talán többet nyújt majd.”

 

Kapcsolódó cikkek

Ricciardo: Nem felejtettem el vezetni

Daniel Ricciardo, a Red Bull versenyzője szerint a Forma-1-ben teljesen megszokott, hogy az emberek hamar ítélkeznek, ha nem jönnek az eredmények egy pilóta számára.

Ilyenek voltak a gumitaktikák a Kínai Nagydíjon

A kétkiállásos stratégia volt a nyerő a Forma-1-es világbajnokság harmadik versenyén, a Kínai Nagydíjon. A Pirelli infógrafikájának köszönhetően most megnézheted, hogyan alakultak az egyes versenyzők gumitaktikái a sanghaji versenyen.

Friss hírek