Niki Lauda

Ezért nem büntették meg Verstappent Ausztráliában

Fotó: Red Bull Racing
Fotó: Red Bull Racing

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Charlie Whiting magyarázatot adott arra, miért nem büntették meg sárga zászlónál való előzésért a Red Bull ifjú titánját, Max Verstappent.

Verstappen a vasárnapi verseny során akkor került Fernando Alonso elé, amikor már lengették a sárga zászlókat Romain Grosjean félrehúzódó versenyautója miatt: Alonso épp jött vissza a bokszból, amikor a holland pilóta mellé ért, és végül el is ment mellette.

A Red Bull bokszutcai falánál észlelték, hogy Alonso – ha csak egy hajszállal is, de –, előbb érkezett az adott zónához, így megkérték a versenyirányítást, vizsgálják felül az ügyet – árulta el Charlie Whiting.

Habár Verstappen technikailag sárga zászlónál előzött, nem büntették meg – csupán arra kérték, engedje vissza maga elé a McLarent. Whiting azzal indokolta a döntést, hogy a két autó között elenyésző volt a különbség.

„A Red Bulltól szóltak, hogy ’szerintünk Fernando volt elöl’. Le akartam ellenőrizni, mert nem volt teljesen világos” – mondta Whiting.

„Megkértem az időmérőket, hogy konfirmálják, melyik autó volt előrébb, ők pedig azt mondták, hogy Alonso 1 tizeddel.”

„Nehéz volt látni szabad szemmel – hacsak nincsenek eszközök a visszalassításra. Természetesen meg kellett bizonyosodnunk róla, és amint ez megtörtént, szóltam a Red Bullnak, hogy Maxnek el kell engednie Alonsót.”

„Még mielőtt szólni tudtam volna a McLarennek, hogy mondtuk Maxnek, engedje el Fernandót, Max már integetett is, hogy ’gyerünk már’!”

A pozíciócsere egyébként eldöntötte a két pilóta versenyét is: Alonso 5., Verstappen 6. lett Melbourne-ben.

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek