Feláldozta a Ferrari Räikkönent az évadnyitón? - F1VILÁG.HU

Feláldozta a Ferrari Räikkönent az évadnyitón?

HIRDETÉS
Fotó: Scuderia Ferrari

A korábbi Forma-1-es világbajnok, Nico Rosberg szerint a Ferrari csapata egyértelműen beáldozta Kimi Räikkönent azért, hogy Sebastian Vettelnek győzelmi esélyei legyenek az Ausztrál Nagydíjon.

Az évadnyitó hétvége egészében Räikkönen nyújtotta a meggyőzőbb teljesítményt, az időmérő edzésen is jobb tudott lenni csapattársánál, Vettelnél, igaz, Lewis Hamilton parádés körével ő sem tudott mit kezdeni.

A finn versenyző így a címvédő mellől, a 2. helyről kezdte meg a vasárnapi versenyt, és bár az első etapban valamelyest tartotta a lépést Hamiltonnal, nyilvánvaló volt, hogy a Mercedes tempóelőnnyel rendelkezik a Ferrarival szemben.

A Ferrari így Räikkönent a 18. körben a bokszba hívta – ekkor 3,3 másodperces hátrányban volt Hamiltonnal szemben –, arra kényszerítve ezzel a Mercedest, hogy a következő körben ők is kereket cseréljenek.

A terv jól működött, és miután Vettellel egy hosszabb első etapot terveztek, a német át tudta venni a vezetést. Később persze nagy adag szerencse is kellett ahhoz, hogy Vettel nyerjen, hiszen Romain Grosjean megállása, illetve a Mercedes kalkulációs problémái gyakorlatilag a kezére játszották a győzelmet.

A 2016-os év legjobbja, Nico Rosberg viszont úgy gondolja, a Ferrari alapvetően feláldozta Räikkönent, hogy Vettelnek legyen esélye a győzelemre.

„Stratégiai mestermű volt ez a Ferraritól, briliánsan csinálták” – mondta a korábbi világbajnok a német RTL-en. „De sajnos feláldozták Räikkönent azzal, hogy előbb hívták be.”

„Teljesen nyilvánvaló volt: Sebastian volt az első számú versenyző, Räikkönen pedig a másodhegedűs.”

„Ezért kellett Lewisnak előbb kijönnie. Sebastian viszont kint tudott maradni a pályán, és ez sok lehetőséget kínál. És ehhez hozzájött még egy kis szerencse is.”

Hirdetés

Räikkönen egyébként már a verseny közben is dühösen társalgott versenymérnökével, a párbeszédből pedig lehetett sejteni, a finn nem igazán van tisztában azzal, mire is játszik a Ferrari Vettel esetében.

[su_service title=”Mondd el nekünk a véleményed!” icon=”icon: bar-chart-o” size=”20″][totalpoll id=”60413″][/su_service]

A szemmel láthatóan bosszús Räikkönen a verseny utáni sajtótájékoztatón azt mondta, Vettel taktikája nem lepte meg – inkább csak az, hogy a Ferrari nem avatta őt be a részletekbe.

„Nem nagyon lepett meg Seb taktikája. Az egyetlen, ami meglepett, hogy miközben beszéltünk a rádión, nem mondták, hogy mit csinál” – mondta Räikkönen.

„„Nyilván a verseny előtt beszéltünk róla, és volt 100 variáció arra vonatkozóan, hogy mit tehetünk. Neki ez volt a legjobb opciója, nem volt fenyegetés hátulról.”

„Nyilván kihasználta a lehetőséget, mert nem volt veszítenivalója azon a ponton, biztonságosan ott volt a 3. helyen – és jól működött. Nem igazán lepett meg, amit csináltak – inkább csak az, hogy egy bizonyos ponton nem tudtam pontosan.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!