Ferrari: A hibák beismerése kellett ahhoz, hogy újra győzzünk

Fotó: Pirelli
Kimi Räikkönen Ferrari,
A fejlesztési hibák „bátor” beismerése kellett ahhoz, hogy a Ferrari Forma-1-es csapata visszatérjen a győztesek útjára – mondja Jock Clear, a patinás istálló főmérnöke.

A fejlesztési hibák „bátor” beismerése kellett ahhoz, hogy a Ferrari Forma-1-es csapata visszatérjen a győztesek útjára – mondja Jock Clear, a patinás istálló főmérnöke.

Az olasz istálló remek formában vágott neki a 2018-as idénynek, és méltó ellenfele volt a Mercedesnek. A szezon második felére azonban alábbhagyott a lendület, később pedig kiderült, a Ferrarinál rossz irányba indultak tovább autójuk fejlesztésével.

Emiatt több hónapot kellett visszalépniük versenygépükkel, a döntés azonban végül kulcsfontosságúnak bizonyult abban, hogy a Ferrari ismét az élmezőnyben harcolhat a győzelmekért.

„A szezon során nem igazán éreztünk rá minden versenyre. A pozitívum az, hogy megértettük ennek okait” – mondta Jock Clear.

„A néhány küszködős verseny után Austinban visszavágtunk, és elég bátrak voltunk ahhoz, hogy visszalépjünk bizonyos fejlesztésekkel. Ezt a fajta kultúrát szeretnénk most tovább vinni. Hogy az embereink elég bátrak ahhoz, hogy azt mondják, ’szerintünk hibát követtünk el’.”

„Visszalépünk, újra megtanuljuk azt, amiről azt gondoltuk, megértettük. És aztán Austinban visszatértünk, megnyertük a versenyt, és Mexikóban újra versenyképesek voltunk. Ez a pozitív része.”

A Ferrari csapata a Brazil Nagydíj pénteki edzésnapján is kísérletezett új padlólemezével, Clear pedig elárulta, ez így lesz a szezon végéig az új elemekkel.

„Azt gondolom, idén minden versenyre vittünk magunkkal aerodinamikai fejlesztéseket, szóval vannak különféle opcióink, függően az adott pályától. Próbáljuk megtalálni a megfelelő kombinációkat.”

„A pozitívum az, hogy létrehozzunk ezeket az opciókat, hogy a szélcsatornánk hatékony eszköz számunkra, amit használni tudunk versenyről versenyre.”

„Versenymérnökökként a mi feladatunk a működési oldalról az, hogy a legtöbbet hozzuk ki azokból az elemekből, amiket kapunk.”

„Most például az első edzésen összehasonlítottunk két padlólemezt, két első szárnyat, bargeboardokat, ilyesmiket. Utána pedig eldöntjük, hogy melyik kombináció nyújtja a legjobb teljesítményt számunkra ezen a pályán. Ez egy abszolút szokványos folyamat számunkra.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!