Megosztás:

A Ferrari fenyeget: Kiléphetnek a Forma-1-ből

Marchionne mindent megtesz majd, hogy a Liberty változtasson a terveken.
Marchionne mindent megtesz majd, hogy a Liberty változtasson a terveken. © Scuderia Ferrari

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne kijelentette, amennyiben a Liberty Media tartja a szavát, és 2021-ben bevezetik az új motorszabályt, az olasz istálló elhagyja a Forma-1-et.

A Mercedes és a Renault után a Ferrari is kifejezte nemtetszését azzal kapcsolatban, hogy 2021-ben új motorkonstrukciókat vezetnének be a Forma-1-ben. A tervezett változtatások miatt teljesen új erőforrásokat kellene építeniük a csapatoknak, ráadásul a költségeket tovább növelnék.

Csütörtökön a Ferrari konferenciahívást tartott, amely során Sergio Marchionne, az olaszok elnöke elmondta, egyáltalán nem tetszik neki a Liberty Media legújabb javaslata.

„A Libertynek van néhány jó ötlete, például, hogy csökkentsük a csapatok költségeit, amit jónak tartok” – nyilatkozta az elnök. „De van néhány dolog, amellyel nem feltétlenül értünk egyet.”

„Az egyik az a tény, hogy nem a motor egyedisége adja többé a résztvevők közötti különbséget. Ezt nem engedném.”

„Egy ilyen irányú stratégiai fejlesztés ellentétes oldalán állunk, és azt látjuk, hogy 2021-ben teljesen más lesz a sport – ez a Ferrarit bizonyos döntésekre kényszeríti. Megértem, hogy a Liberty számításba vette ezt, amikor ezekkel a gondolatokkal előjött, de le kell tisztázni a dolgokat, hogy ha nem találunk olyan feltételeket, amelyek a márkánk és a piacunk fenntartását szolgálják, és hozzájárulnak a Ferrari egyediségéhez, akkor a Ferrari nem fog részt venni a játékban.”

A jelenlegi szerződés alapján a Ferrari 2020-ig kötelezte el magát a Forma-1-ben, az utána következő időszakról még nem egyeztek meg.

„Nem akarok előítéletekkel lenni. Kedden találkozunk majd, a legjobb szándékkal megyünk, meglátjuk, hova jutunk.”

A Ferrari már korábban is fenyegetőzött kilépéssel, azonban a Marchionne-érában ez az első alkalom, hogy erre sor kerül – az elnök elmondta, a részvényesek jól járnának, ha kilépnének a Forma-1-ből.

„Ez nagyon előnyös lenne a P&L-nek. Amit én tudok, hogy az F1 a DNS-ünk része, amióta csak létezünk. Nem tudnánk másképp definiálni magunkat. De ha megváltoztatjuk a homokozót úgy, hogy az felismerhetetlenné válik, akkor nem akarok többé játszani.”

A szakember hozzátette, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a szóban forgó szabályokat ne vezessék be.

„Dolgozni fogok egy alternatív stratégián – egy sokkal racionálisabb terven.” – mondta.

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

A Ferrari német versenyzője, Sebastian Vettel minden követ megmozgat azért, hogy 2018-ban...

Hozzászólások

( komment)