Verstappen vs. Ocon

Ferrari: Nem szabad félnünk a győzelemtől

Fotó: Formula 1
Fotó: Formula 1
A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene azt mondja, az olasz istállónak felül kell kerekednie a győzelemtől való félelmén, ha végre le akarja győzni riválisát, a Mercedest.

A Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene azt mondja, az olasz istállónak felül kell kerekednie a győzelemtől való félelmén, ha végre le akarja győzni riválisát, a Mercedest.

Sebastian Vettel idén sem tudta megnyerni az egyéni világbajnoki címet a Forma-1-ben, és bár a konstruktőrök versenyében még van esélye a Ferrarinak, nem lesz könnyű dolguk a Mercedes ellen.

Arrivabene azt mondja, a Ferrari legutóbbi hibái és problémái bizonyítják, hogy nem tudták megfelelően kezelni a bajnoki címért zajló küzdelemmel járó nyomást. A szakember a tenisszel hozta párhuzamba mindezt, ahol egy játékos gyakran a győzelemhez közel omlik össze.

„Vannak területek, melyeknek a mesterei vagyunk, más területeken pedig ők a jobbak. De azt gondolom, hiányzik belőlünk a győztes habitus” – mondta a Ferrari csapatfőnöke.

„Számukra a kettős győzelem szinte hétköznapi. Számunkra viszont még mindig kivételes dolog. Tisztában kell lennünk a saját eszközeinkkel, és nem szabad félnünk a győzelemtől.”

„A teniszben ezt ’il braccinónak’ hívják: ez a győzelemtől való félelem, amikor közel vagy a célodhoz. Hinnünk kell magunkban, és jó szokássá kell tennünk a győzelmet.”

Arrivabene szerint az egyik legfontosabb lecke, amit megtanultak 2018-ban, hogy csapatként kell győzniük és veszíteniük. A szakember elárulta, három év után először fordult elő, hogy ő is elveszítette a hidegvérét.

„Volt egy pillanat idén, amikor egyfajta kísértet voltunk, aztán jött egy fázis, amikor a versenyzőre mutogattak, végül pedig az autónk volt a célpont. Végül még jobban megértettük azt, hogy együtt nyerünk, együtt veszítünk.”

„Voltak hibák Vettek részéről, és kisebb mértékben a csapat részéről is. De a lecke, amit megtanultunk, hogy nem szükséges másra mutogatni. Van a csapatnak egy menedzsere, aki én vagyok. Egyszer lettem igazán dühös [Szuzukában], de azt gondolom, hogy három és fél év alatt ezt elfogadható.”

„Ha a dolgok rosszra fordulnak, én itt vagyok, és ezt mindig is hangsúlyoztam. De ha minden rendben van, az elégedettségemet a dobogó alá viszem, éneklem a himnuszt és tapsolok. Egyszer talán felmegyek a dobogóra is, de előttem még sokan vannak, akik megérdemlik, hogy ott legyenek.”

Arrivabene kifejtette, rájött arra is, Sebastian Vettel számára mennyire fontos, hogy a csapat kimutassa, minden helyzetben mögötte állnak.

„Räikkönen és Vettel sok szempontból hasonlóak. De míg Kimi esetében bizonyos pillanatokban kicsit többet kell beszélgetni, addig Sebbel azt kell éreztetned, hogy támogatja őt a csapat.”

„A Monzában történtek után sokat kritizálták, de ő csak próbálta elégedettséggel eltölteni a rajongókat – és nagyon megszenvedte a hétvége végkimenetelét.”

„És az sem segítette őt a következő versenyeken, hogy az autó nem volt a legjobb formában. Ezek érthető problémák, és az emberi tényező fontos.”

 

Kapcsolódó cikkek

Ők köröznek a csütörtöki F1-es tesztnapon

Csütörtökön befejezik eheti, barcelonai tesztprogramjukat a Forma-1 csapatai. A királykategória mezőnye már három tesztnapon túl van, jövő héten pedig még négy napon át körözhetnek a versenyzők.

Vettel: Nagyon elégedett vagyok!

Bár ezúttal nem sikerült az élen zárni, a Ferrari versenyzője, Sebastian Vettel a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztjének harmadik napja után is rendkívül elégedetten nyilatkozott.

Kvyat az előszezon legjobb idejével az élen

A Toro Rosso versenyzője, Daniil Kvyat volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok barcelonai tesztjének harmadik napján. Az orosz az előszezon eddigi legjobb idejével végzett az élen.

Hamilton: A Ferrari nagyon erősnek tűnik

Nehezebb lesz legyőzni a Ferrari Forma-1-es csapatát 2019-ben, mint tavaly – ezt mondja a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, aki szerint az olasz istálló rendkívül jó formában vág majd neki az új idénynek.

Videó: A második F1-es tesztnap összefoglalója

Charles Leclerc volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok idei második tesztnapján, Barcelonában. A Forma-1 hivatalos Youtube-csatornája jóvoltából most megmutatjuk a keddi nap összefoglalóját.

Friss hírek