Verstappen vs. Ocon

Forma-1: Meg akarunk szabadulni a rajtbüntetésektől

Fotó: Red Bull Racing
Fotó: Red Bull Racing

A 2021-től érkező új szabályokkal szeretne megszabadulni a rajtbüntetésektől is a Forma-1.

A száguldó cirkusz sportigazgatója, Ross Brawn több alkalommal is beszélt már arról, rendkívüli módon frusztrálja, amikor egy versenyzőt azért sorolnak hátrébb a rajtrácson, mert ki kell cserélni egy motorkomponenst, vagy váltót az autójában.

Bár az idei szezonra igyekeztek javítani a helyzeten, Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) F1-es versenyigazgatója elárulta, a 2021-es szabályváltozásokkal szeretnék elérni azt, hogy kevesebb rajtbüntetést kapjanak a versenyzők.

„Szeretnénk megszabadulni a rajtbüntetésektől, ha lehet” – mondta a szakember a Motorsport.com kérdésére. „Ezen dolgozunk.”

A jelenlegi, váltóra vonatkozó szabályok várhatóan maradnak 2020 végéig: eszerint egy váltónak hat egymást követő eseményt ki kell bírnia. Ezzel a szabállyal a költségcsökkentést igyekeztek elősegíteni, lehetséges megoldásként azonban felmerült, hogy a jövőben a rendelkezésre álló váltóegységeket rotálhatnák a csapatok, épp úgy, ahogy a motorkomponensek esetében.

Arra a kérdésre, hogy van-e szándék arra vonatkozóan, hogy rövid távon változtassanak a váltószabályokon, Whiting így felelt: „Nincs rá szükség. Ez egy jó rendszer.”

„Azt hiszem, ha valamin is változtatnánk, az a váltókeret lenne, oly módon, mint ahogy a motorkeret rendelkezésre áll. Szóval 3 váltót lehetne felhasználni egy éven belül, és azzal azt csinálhatnának, amit akarnak.”

„Ez az egyik dolog, amin gondolkodunk 2021-re. Egy meglehetősen átfogó csomagot vezetünk be, számos változással.”

 

Kapcsolódó cikkek

Ezt tudtad? Így zajlik a mentés az F1-ben!

Ahogy a versenyzés és az autók fejlődtek, úgy növekedett a pilóta körüli védelem – a biztonság, illetve a mentés komplexitása egyaránt, így az F1-es pályákon dolgozó kimentő csapatokon is folyamatosan nő a nyomás. 

Képgaléria – FIA Díjátadó Gála 2018

Pénteken tartotta díjátadó gáláját Szentpéterváron a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Az eseményen Lewis Hamilton és a Mercedes átvehette a világbajnoki címért járó elismerést, és díjazták

Friss hírek