Gary Hartstein magyarázata Bianchi sérüléséről

A Marussia Forma-1-es alakulata kedden arról adott tájékoztatást, versenyzője, Jules Bianchi súlyos agysérüléseket szenvedett múlt hétvégi, szuzukai balesete során.


A Marussia Forma-1-es alakulata kedden arról adott tájékoztatást, versenyzője, Jules Bianchi súlyos agysérüléseket szenvedett múlt hétvégi, szuzukai balesete során.

A csapat által kiadott kommüniké szerint a francia versenyző „diffúz axonális sérülést” szenvedett, és továbbra is kritikus, de stabil állapotban fekszik a jokkaicsi kórházban.

Dr. Gary Hartstein, a Forma-1 korábbi főorvosa saját blogján részletezte, pontosan mit is jelentenek Bianchi agysérülései – a továbbiakban az ő sorait olvashatják.

Dr. Gary Hartstein, a Forma-1 korábbi főorvosa:

„Amikor „súlyos” fejsérülésről beszélünk – ahogy vasárnap említettem –, akkor egy klinikai besorolásról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy a beteg Glasgow-értékét anélkül állapítják meg, hogy számításba vennék, pontosan milyen sérülései vannak. Ebbe beletartozik a szem, a beszédkészség és a motorikus reakciók. Ennyi.

Elég sokat beszéltünk már a hematómákról – a felgyülemlett vérről az agyat védő membránokon kívül („extradurális” vérömleny), a membárokon belüli vérömlenyről („szubdurális”), a membránok alatti („szubarachnoideális” ) vérömlenyről, vagy magában az agyban keletkező („intracerebrális”) vérömlenyről. Ezek a hematómák károsítják az agyat azáltal, hogy nyomás alá helyezik azt és elmozdítják az agyszöveteket, ugyanakkor pedig növelik a koponyaűri nyomást is.

Amikor CT-vizsgálatnak vetünk alá egy beteget, hogy lássuk, milyen sérülései is vannak, néha meglepődve tapasztaljuk, hogy a (mély) kómában fekvő páciensről sokkolóan „normális” képet kapunk. Amikor a vizsgálat egy lényegében általános duzzanatot mutat, tehát nincsenek szignifikáns fokális idegsebészeti elváltozások (például zúzódások vagy vérömlenyek), akkor diffúz axorális sérülésről, más néven DAI-ról beszélünk. UTÁLJUK, amikor ez történik. Hiszen egy rendkívül tiszta képet kapunk egy olyan betegről, aki mély kómában van.

Vizsgáljuk meg egy kicsit a kifejezést!

Diffúz: a vérömlenyekkel ellentétben – melyek jellegüknél fogva egy adott helyen fordulnak elő – a DAI nem mutatja jelét a sérülésnek egy KONKRÉT helyen. Ez természetesen nem egy jó hír, hiszen meggátolja, hogy pontos diagnózist állítsunk fel a betegről, nehézkesebbé válik a kezelése, és a többi…

Axonális: az axonok az idegsejtek kábelei. Szigeteltek, hogy gyorsabban vezessék az idegsejtek impulzusait, szóval zsíros membránokkal vannak körülvéve, ettől fehéres a színük is. Axonok nagy csoportja jelenti a fehérállományt. Az idegsejtek sejttestjei (neuronok) szürkések… ha sok ilyen sejttest van együtt, akkor igen, az a szürkeállomány.

A DAI az agy fehérállományát károsítja. A kábelezést. Ismétlem, ez nem túl jó, hiszen ez a kábelezés teszi lehetővé a magasabb szintű információ-feldolgozást, összekötve az agy különböző területeit (például a vizuális és auditív területeket: LÁTOM, ahogy beszélsz, HALLOM a szavaidat, viszont az agy asszociatív területei azok, melyek összefűzik ezeket az információkat, és integrálja őket azért, hogy megszülessen bennem annak az élménye, hogy BESZÉLSZ HOZZÁM. Ez a fajta információ-feldolgozás könnyen megszakad a DAI által.

Ez gyakran társul agyi duzzanattal, legalábbis kezdetben.

A DAI általában egy igencsak sötét, nem túl biztató diagnózis. Jules fiatal, erős, és egy szuper orvosi csapat kezeli. Gyerünk, Jules! Menni fog!

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!