Hamilton-Maldonado első sor a Szingapúri Nagydíjon - F1VILÁG.HU

Hamilton-Maldonado első sor a Szingapúri Nagydíjon

HIRDETÉS

Lewis Hamilton magabiztos vezetést bemutatva, fölényes győzelmet aratott az időmérőn Szingapúrban. A McLaren brit pilótája mellől Pastor Maldonado indulhat, a második sorban Vettel és Button sorakozhat fel.


Lewis Hamilton magabiztos vezetést bemutatva, fölényes győzelmet aratott az időmérőn Szingapúrban. A McLaren brit pilótája mellől Pastor Maldonado indulhat, a második sorban Vettel és Button sorakozhat fel.

Helyi idő szerint este kilenckor, természetesen már lámpafénynél kezdődött meg a szingapúri versenyhétvége időmérő edzése. A hőmérséklet – a levegőé és az aszfalté egyaránt – azonban így is 30 Celsius-fok körül mozgott. Esőtől nem kellett tartania a mezőnynek.

A húszperces első etap elején többen is rontottak, persze ez nem meglepő, hiszen a közutakon kialakított, hepehupás aszfalton nehéz volt eltalálni a jó féktávokat. A mezőny nagy részét a 10-es kanyarkombináció tréfálta meg, itt többen is áthajtottak a rázóköveken.

Az élmezőny tagjai a lágy gumikkal (amik ezen a hétvégén a keményebbnek számítanak a szuperlágyakkal szemben) is könnyedén bebiztosították továbbjutást érő helyüket. A hajrában a többség már a lágyabb gumikkal futott, és végül ennek köszönhetően Romain Grosjean, Paul di Resta és Kimi Räikkönen is megelőzte az egyébként gyorsabb Red Bullokat és McLareneket. A Lotusszal Grosjean volt a Q1 legjobbja, 1:47.688-cal zárt az élen.

A kiesők mezőnye is a papírformát tükrözte, a két Caterhamhez, a két Marussiához és a két HRT-hez a Szingapúrban látványosan vergődő Sauber japán pilótája, Kobayashi Kamui csatlakozott. A 107 százalékos szintidő sem okozott problémát senkinek. Pedro de la Rosa utolsó lett, így a rá korábban váltócsere miatt kiszabott öthelyes rajtbüntetés légyegében jelentőségét veszti.

A Q2 Sebastian Vettel és Lewis Hamilton csatáját hozta. Ekkor már mindenki a szuperlágy gumikkal autózott, és a két nagy rivális 1:46-os idővel jelezte, a pole pozícióért folyó harcba más nemigen szólhat bele.

A falnak ezúttal is többen nekihajtottak, Grosjean szerencsésen megúszta, Bruno Senna jobb hátsó felfüggesztése azonban megsínylette a betonnal való találkozást. A Williams brazilja így mért kör nélkül lett 17.

A két Toro Rosso sem sok vizet zavart a második etapban, és Sergio Perez sem volt versenyben a továbbjutást érő pozíciókért. A hajrában Massánál és Schumachernél is rezgett a léc, közülük végül utolsó körével csak a Mercedes hétszeres világbajnoka tudott továbblépni. Meglepetésre kiszorult a top10-ből a Lotusszal Kimi Räikkönen is, valamint a végül a 11. rajthelyet megszerző Nico Hülkenberg is.

A négy nagycsapat (Red Bull, Ferrari, McLaren és Mercedes) pilótái mellett tehát Pastor Maldonado (Williams) és Paul di Resta harcolta ki helyét a Q3-ban.

Hirdetés

Az időmérő utolsó etapja elején csak a két McLaren, valamint Vettel futott mért kört, a többiek egyetlen próbálkozási lehetőséget hagytak maguknak a hajrára. Hamilton, Button, Vettel volt a sorrend, Hamilton közel egy másodpercet vert csapattársára, 1:46.342-vel vezetett.

Ekkor talán még ő maga sem gondolta volna, hogy ez elég lesz a pole pozícióhoz, de végül így történt. Hiába próbálkoztak a riválisok, ezt az eredményt már nem tudták túlszárnyalni. Nem kis meglepetésre Maldonado surrant be a második helyre. A második sorból Vettel és Button rajtol majd, míg a tabellát magabiztos előnnyel vezető Alonso ötödikként várhatja a rajtjelet.

Paul di Resta megelőzte Webbert, Grosjeant, valamint a Q3-at a bokszból figyelő, a futamra gumit spóroló Mercedes-duót is.

A Szingapúri Nagydíj vasárnap magyar idő szerint 14 órakor rajtol.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!