Hamilton nyert, Rosberg kiesett Oroszországban - F1VILÁG.HU

Hamilton nyert, Rosberg kiesett Oroszországban

HIRDETÉS

Idei kilencedik, Forma-1-es pályafutása negyvenkettedik győzelmét szerez Oroszországban Lewis Hamilton. A bajnoki éllovas mögött Sebastian Vettel másodikként, Sergio Pérez harmadikként zárt.


Idei kilencedik, Forma-1-es pályafutása negyvenkettedik győzelmét szerez Oroszországban Lewis Hamilton. A bajnoki éllovas mögött Sebastian Vettel másodikként, Sergio Pérez harmadikként zárt.

Meglehetősen izgalmasra sikeredett a 2015. évi Forma-1-es világbajnoki sorozat tizenötödik versenye Szocsiban. A szombati időmérő edzésen a két Mercedes bérelte ki az első rajtsort, Nico Rosberg pedig újra le tudta gyűrni csapattársát, Lewis Hamiltont.

A rajtnál a német megőrizte az első pozíciót, a mezőny hátsó traktusában azonban Nico Hülkenberg megpördült, autóját pedig nem tudta már kikerülni Marcus Ericsson, valamint Max Verstappen.

A baleset miatt be kellett küldeni a biztonsági autót, az újraindítás után pedig Rosberg megőrizte a vezetést. Valtteri Bottas kiválóan reagált, megelőzte honfitársát, Kimi Räikkönent, és feljött a harmadik helyre.

Néhány körrel később Nico Rosbergnek műszaki problémái támadtak, autójának gázpedálja kezdett el rakoncátlankodni, mely miatt csapattársa, Hamilton meg is előzte őt. Mivel a hibát nem sikerült megoldani, Rosberg autója drasztikusan lelassult, végül kénytelen volt a garázs előtt leparkolni Mercedesét.

Ros

A 12. körben újra pályára kellett küldeni a biztonsági autót, Romain Grosjean ugyanis hatalmas balesetet szenvedett a pálya 3-as kanyarjában: autójának hátulja megcsúszott nagy tempónál, a svájci-francia versenyző pedig a gumifalnak csapódott. Bár autója csúnyán összetört, szerencsére a versenyző nem sérült meg.

Gro

A safety car néhány körön keresztül tartotta maga mögött a mezőnyt, az újraindításnál pedig Hamilton megőrizte az első helyet. Mögötte Bottas érkezett, a két Ferrari pedig hatalmas csatát vívott: Sebastian Vettel próbálta megelőzni Kimi Räikkönent, a finn azonban határozottan védte pozícióját. Miután kénytelen volt levágni a 2-es kanyart, végül sportszerűen maga elé engedte csapattársát.

Hirdetés

A biztonsági autó pályán tartózkodása alatt többen kint jártak kerékcserén, köztük Sergio Pérez és Daniel Ricciardo is – ők alternatív stratégiával próbálkoztak, mely Pérez számára végül kifizetődött.

Sergio

Bottas abroncsai közben elkezdtek elfogyni a második helyen, így a finn a 26. körben érkezett is kerékcserére. A Ferrarik néhány körrel később követték őt, a stratégia pedig Vettel számára kifizetődött, a német ugyanis „át tudta ugrani” finn riválisát. Räikkönen viszont éppen Bottas mögé érkezett vissza.

Mindeközben Pérez és Ricciardo szépen csendben fellopakodtak az élbolyba korai kiállásuknak köszönhetően, a kérdés csupán az volt, el tudnak-e menni a verseny végéig aktuális abroncsaikkal. Pérez jó eséllyel pályázott a dobogóra, Ricciardo azonban végül műszaki hiba miatt kiesett.

Bottas időközben megérkezett Pérez nyakára, a mexikói pedig végül nem is tudta maga mögött tartani williamses riválisát. Bottas mögött azonban ott sorakozott Räikkönen is, aki az utolsó körben meg is próbálta megelőzni honfitársát. A manőver következtében a két autó összeért, Bottas a gumifalba csúszott, Pérez pedig visszaszerezte a harmadik pozíciót.

BotRai

A Force India versenyzője így a futamot megnyerő Lewis Hamilton, valamint Sebastian Vettel mögött harmadikként ért célba az Orosz Nagydíjon.

Felipe Massa a negyedik helyen futott be, míg a sérült autóval Kimi Räikkönen még az ötödik helyet meg tudta szerezni, ám jó eséllyel megbüntetik majd Bottas kiütéséért.

Kvyatot a hatodik, Felipe Nasrt pedig a hetedik helyen intette le a kockás zászló, míg Pastor Maldonado nyolcadik lett.

Meki

Jó versenyt zárt Szocsiban a McLaren csapata is, Jenson Button és Fernando Alonso is pontot szerzett ugyanis: előbbi a kilencedik, utóbbi a tizedik helyen ért célba.

Bár szombati balesete után végül rajthoz állt, a futamon pedig tisztességesen helytállt Carlos Sainz, a Toro Rosso versenyzője végül fékhiba miatt feladta a szocsi futamot. A spanyol a 13-as kanyarban csúszott a gumifalnak – épp ott, ahol a harmadik szabadedzésen csúnyán összetörte autóját.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!