Hamilton rajt-cél győzelmet aratott Kínában - F1VILÁG.HU

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott Kínában

HIRDETÉS

A McLaren brit versenyzője, Lewis Hamilton fantasztikus tempót diktálva, fölényes győzelmet aratott a szezon utolsó előtti állomásának helyet adó Kínai Nagydíjon, mellyel karnyújtásnyira került pályafutása első világbajnoki címéhez a Forma-1-ben.

A McLaren brit versenyzője, Lewis Hamilton fantasztikus tempót diktálva, fölényes győzelmet aratott a szezon utolsó előtti állomásának helyet adó Kínai Nagydíjon, mellyel karnyújtásnyira került pályafutása első világbajnoki címéhez a Forma-1-ben.

A pole pozícióból induló Lewis Hamilton remekül kapta el a rajtot, és könnyedén maga mögött tudta tartani a lágy gumikon kezdő Ferrarikat, így az első három sorrendje nem változott.

Fernando Alonso pozíciót veszített Heikki Kovalainennel szemben az első kanyarban, ám a kétszeres világbajnok nem hagyta annyiban a dolgot, kerék-kerék elleni csatát vívott a McLaren finnjével, akit még az első körben visszaelőzött, és el is lépett tőle.

Hamilton az első etapban fantasztikus tempót diktált, körönként fél másodpercet adott a mögötte haladóknak, így sem Raikkönen, sem pedig Massa nem tudta tartani vele a lépést.

Alonso tisztes távolságból követett az előtte haladókat, míg a bajnoki címért akkor még harcban álló Robert Kubica – a nehéz autóval – a tizenegyedikről felugrott a nyolcadik pozícióba.

A kiállások első körét Massa és Alonso kezdte meg a 14. körben. A Ferrari brazilja ekkor már majd’ tíz másodperccel volt lemaradva az élen autózó Hamiltontól, aki Raikkönennel egyetemben egy körrel később érkezett meg a boxba.

A McLaren brit versenyzője a második etapban tovább növelte előnyét az élen, akit Raikkönen hét másodperces hátrányban követte a második helyen, az eltolt két kiállással operáló Robert Kubica előtt.

A BMW lengyel pilótája a 26. körben teljesítette első kiállását, csapata nem cserélt gumit autóján, és a nyolcadik helyen folytatta tovább a száguldást.

Miközben Hamilton futotta a maga versenyét, csapattársa, Heikki Kovalainen jobb első defektet kapott a 35. körben. A McLaren finn versenyzőjének egy fél kört meg kellett tennie, majd megkapta a lágyabb keverékű abroncsokat és csak a tizenhetedik pozícióban folytatta tovább a száguldást, ám már akkor minden esélye elszállt a pontszerzésre.

A kiállások második, és egyben utolsó körét ismét Massa kezdte meg, akit egy körrel később, az élen magabiztosan autózó Hamilton és az őt követő Raikkönen követett.

Hirdetés

A Ferrarinak sikerült azt is elintéznie, hogy Massa teljesen megérkezzen csapattársa mögé, aki hét körrel a vége előtt át is adta második helyét, ugyanis az olaszok belátták, esélyük sincs megverni Hamiltont Kínában.

A McLaren brit versenyzője senkitől sem zavartatva, a saját tempóját autózta az élen, előnye nem kevesebb, mint 16 másodperc volt a Ferrari versenyzőivel szemben, akiket a negyedik pozícióban az elmúlt két futam győztese, Fernando Alonso követte a BMW duója, Heidfeld és Kubica előtt, míg a pontszerzők sorát Glock és Piquet zárta.

Hamilton tehát fölényes győzelmet aratott a Kínai Nagydíjon, mellyel hét pontra növelte előnyét a második helyen befutó Felipe Massával szemben, miközben már csak a szezonzáró, a két hét múlva megrendezésre kerülő Brazil Nagydíj van hátra.

Kubica hatodik helyével végleg kiszállt a bajnoki címért folytatott küzdelemből, míg a Ferrari a második, illetve a harmadik hellyel tovább növelte előnyét a konstruktőrök versenyében, ugyanis Kovalainen nem sokkal a vége előtt beállt a McLaren garázsába és feladta a küzdelmet.

Kínai Nagydíj, verseny:

 1.  Hamilton      McLaren-Mercedes      (B)  1h31.57.403
 2.  Massa         Ferrari               (B)  +    14.925
 3.  Raikkonen     Ferrari               (B)  +    16.445
 4.  Alonso        Renault               (B)  +    18.370
 5.  Heidfeld      BMW Sauber            (B)  +    28.923
 6.  Kubica        BMW Sauber            (B)  +    33.219
 7.  Glock         Toyota                (B)  +    41.722
 8.  Piquet        Renault               (B)  +    56.645
 9.  Vettel        Toro Rosso-Ferrari    (B)  +  1:04.339
10.  Coulthard     Red Bull-Renault      (B)  +  1:14.842
11.  Barrichello   Honda                 (B)  +  1:25.061
12.  Nakajima      Williams-Toyota       (B)  +  1:30.847
13.  Bourdais      Toro Rosso-Ferrari    (B)  +  1:31.457
14.  Webber        Red Bull-Renault      (B)  +  1:32.422
15.  Rosberg       Williams-Toyota       (B)  +     1 kör
16.  Button        Honda                 (B)  +     1 kör
17.  Fisichella    Force India-Ferrari   (B)  +     1 kör

Leggyorsabb kör: Hamilton, 1:36.325

Kiesők:

Kovalainen    McLaren-Mercedes      (B)    50
Sutil         Force India-Ferrari   (B)    14
Trulli        Toyota                (B)    3

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!