Verstappen vs. Ocon

Hamilton szerint Vettel megszegte a szabályokat Bakuban

Fotó: Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari

A Forma-1-es Azeri Nagydíjon győztes Lewis Hamilton azt mondja, Sebastian Vettel megszegte a szabályokat akkor, amikor a biztonsági autó mögött fékteszteket hajtott végre.

A négyszeres világbajnok a bakui versenyt követően elárulta, szeretné, ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója tisztázná az ügyet a soron következő Spanyol Nagydíj előtt.

Vettel a vasárnapi futam nagy részében az élen állt, amikor pedig a verseny során először pályára küldték a biztonsági autót, annak pályáról való távozása előtt több alkalommal gyorsított, majd lassított – Hamilton szerint viszont ez nem fér bele.

„A szabály úgy szól, hogy amikor a biztonsági autó kimegy, nincs lehetőség arra, hogy elindulj, majd megállj, elindulj, majd megállj…” – mondta Hamilton. „Nem adhatsz gázt, majd fékezhetsz újra. Nem lehet becsapni a mögötted érkezőt.”

„Természetesen, ha nem lenne ilyen szabály, ezt csinálná az ember, mert így el lehetne altatni a riválisokat. De a szabályok szerint ezt nem teheted meg.”

„Én minden egyes újraindításnál tartottam magam ehhez. Ausztráliában viszont Sebastian gyorsított, majd fékezett, én pedig majdnem nekimentem hátulról. Most pedig megint megcsinálta talán négyszer is.”

Hamilton szerint Charlie Whiting versenyigazgató jelezte is az esetet a stewardoknak, ők azonban úgy döntöttek, nem lépnek közbe, mert más autók is csinálták. A Mercedes versenyzője szerint viszont ez a dominó-effektus miatt volt.

„Ez most precedenst teremt, ami azt jelenti, hogy aki a versenyben élen áll, a biztonsági autó pályán tartózkodása alatt nem gyorsíthat, majd lassíthat.”

„Fel kell ezt hoznom a következő értekezleten, mert látszik, hogy nem törődnek vele, márpedig, ha ez a helyzet, többet fogunk látni belőle. És legközelebb számítani fogok rá, amikor ellene [Vettel ellen] versenyzem.”

Érdekesség, hogy Hamilton és Vettel a tavalyi Azeri Nagydíjon szintén emiatt keveredett vitába: akkor Vettel mondta azt, Hamilton szándékosan „féktesztelte” őt a safety car mögött, melyet követően mellé húzódott, és szándékosan ráhúzta autóját.

 

Kapcsolódó cikkek

Tovább tanulmányozza a Ferrari autóját a Mercedes

Tovább folytatja a Ferrari aerodinamikai koncepciójának feltérképezését és kiértékelését a Mercedes csapata, habár a német istálló magabiztos győzelmet szerzett az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon.

Rosberg: Bottas világbajnok lehet idén

Nico Rosberg úgy gondolja, Valtteri Bottas világbajnok lehet idén, amennyiben mentálisan erős tud maradni a 2019-es F1-es szezon hátralévő részében is.

Mercedes: A Ferrari autójával nincs gond, csak a beállításokkal

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff azt gyanítja, a Ferrari azért küszködött az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon, mert rossz irányba indult el az autó beállításaival. A szakember szerint a maranellóiak idei versenyautója nagyon erős lesz a bajnokság további részében.

Friss hírek