Hat F1-es istálló közösen lép fel a Renault ellen - F1VILÁG.HU

Hat F1-es istálló közösen lép fel a Renault ellen

HIRDETÉS
Fotó: Renault Sport F1

Levelet intézett a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének, Jean Todtnak, valamint a Forma-1 ügyvezetőjének, Chase Carey-nek a királykategória hat prominens csapata – attól tartanak, a Renault komoly előnybe kerül jövőre egy volt FIA-s szakember érkezése miatt.

Nemrégiben bombaként robbant a hír, miszerint az FIA technikai igazgatója, Marcin Budkowski felmondott a Forma-1 irányító testületénél, és a hírek szerint 3 hónapnyi felmondási idő után a Renault csapatánál folytathatja pályafutását.

A hír kiverte a biztosítékot a rivális csapatoknál, Budkowski volt ugyanis az F1-es istállók egyik legfőbb bizalmasa, hiszen az FIA technikai szakembereként komoly rálátása volt a mezőny fejlesztéseire, és ő volt az, aki véglegesítette a 2018-as technikai szabályokat.

A Maláj Nagydíj helyszínén a Stratégiai Munkacsoport tagjai megvitatták az ügyet: jelen volt Toto Wolff (Mercedes), Christian Horner (Red Bull), Maurizio Arrivabene (Ferrari), Eric Boullier (McLaren), Paddy Lowe (Williams), valamint Bob Fernley (Force India) is.

A hat istálló aztán később közös levelet fogalmazott meg, melyet elküldtek az FIA elnökének, Jean Todtnak, valamint a Forma-1 ügyvezetőjének, Chase Carey-nek. A csapatok azt szeretnék, ha részletesen át tudnák beszélni Budkowski ügyét, és utaltak rá, komolyabb szigorításokra lenne szükség, ha egy ilyen fontos pozícióban lévő szakember egy F1-es istállónál akar szerepkört vállalni.

A Force India csapatfőnöke, Bob Fernley mindazonáltal úgy fogalmazott, mindenképpen beszélni kellene a konkrét ügyről – magyarán, hogy Budkowski a Renault-hoz szerződhet-e.

„Nem tudom, hogy lehet-e bármit is tenni ezen a ponton” – mondta a szakember a Motorsport.com kérdésére. „De azt gondolom, előre és hátra is kell néznünk.”

„Vélhetően még túl korai döntést hozni erről. Japánon előbb túl kellene esnünk, hogy egy kis levegőhöz jussunk, és megvitassuk a dolgot.”

„Elég nyilvánvaló, hogy a Renault-hoz megy, szóval valós a fenyegetés. A Force Indiára nyilván nincs ez akkora hatással, mint mondjuk a Mercedesre, a Ferrarira és a Red Bullra. De ettől függetlenül érint bennünket is, és vannak dolgok, amiket mi is csinálunk.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke hétvégén úgy fogalmazott, nagyon komolyan veszik Budkowski ügyét.

Hirdetés

„Nagy ügyet fogunk csinálni abból, ha egy másik csapatnál köt ki. Rengeteg bizalmat szavazol az olyan pozícióban lévő egyéneknek, mint amilyenben Marcin is volt” – mondta Horner.

„Rendkívül kiváltságos helyzetben volt, a közelmúltban szélcsatornákban járt, és intim részletekbe pillanthatott bele a jövő évi autókkal kapcsolatban. Azt gondolom, nagyon helytelen lenne az, ha 3 hónapnyi felmondási idő után egy rivális F1-es csapatnál tűnne fel.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!