Helyszíni riport: Hamilton, spanyol "célkeresztben" - F1VILÁG.HU

Helyszíni riport: Hamilton, spanyol “célkeresztben”

HIRDETÉS

A hétvégén Barcelonában jártam, az F1-es teszten, ahol a főszerep sajnos nem csupán a 2008-as versenyautóké és versenyzőké volt – ahogy azt szerettük volna – hanem a Hamilton-féle botrány is nagy vihart kavart. Nézzük, mi is történt a helyszínen.

A hétvégén Barcelonában jártam, az F1-es teszten, ahol a főszerep sajnos nem csupán a 2008-as versenyautóké és versenyzőké volt – ahogy azt szerettük volna – hanem a Hamilton-féle botrány is nagy vihart kavart. Nézzük, mi is történt a helyszínen.

Mindig is némileg csodálattal tekintettem a Forma 1-es szurkolókra, hogy a pályán az ellenfélnek nem kiabálnak be, nem viselkednek vandál módjára, mint azt más sportok szurkolói teszik.

A Hungaroringen és a többi F1-es pályákon békésen megfértek a szurkolók, egymást ugratták csupán; éltették kedvencüket, és komolytalanul, viccesen perlekedtek az “ellenfél” szurkolótáborával. Senki nem feszített keresztre, mikor Barcelonában tavaly a GPn látványosan Massának drukkoltunk, Alonsonál pedig hogy is fogalmazzak, “kevésbé lelkesedtünk”. Ez tehát a múlt, és most jön a szomorú jelen, amire álmomban sem gondoltam volna: egy rasszista, ítéletekkel teli Forma 1.

Barcelona, 2008. január utolsó napja, a Forma1-es tesztszezon idei harmadik állomása. Napos, de hideg katalán időjárás, és öröm, hogy újra láthatom a Forma1-es autókat. Persze rutinosan a főtribünre mentem, mert onnan lehet a legjobban látni a boxokat és az ott folyó eseményeket.

A tribünön elég sokan voltak, köszönhetően részben a kivételesen hétvégén megrendezett teszt-eseménynek, részben a spanyolok “hősének”, Fernando Alosnsónak, aki az előző nap bemutatott Renault R28-ast jött tesztelni régi-új csapatával, és új csapattársával, az ifjú Nelsinho Piquet-el, aki már tavaly óta a Renault tesztpilótája.


A tribünön két dolog tűnt fel. Az egyik, hogy nagyon sokan állnak Alonso boxával szemben – természetesen ez érthető volt. A másik, hogy a boxutca másik végén – ahova a tavalyi kémbotrány miatt a McLarent száműzték – is gyülekeztek az emberek. Egyre több transzparens került ki a tribünre, és furcsa, szokatlan volt az egész. Közelebb mentem hát, és érdeklődve figyeltem, hogy mi lesz ebből. Amint Hamilton megjelent a boxban, a(z) (ellen)szurkolók elkezdtek fütyülni, és spanyolul mindenféléket kiabálni. Amikor kifelé/befelé ment a boxutcából/ba, vagy csak elhaladt a tribün előtt, a szurkolók ismét hangos kiabálásba – néha hangszóróval – és obszcén mutogatásba kezdtek. Látszott, hogy a “normális” szurkolókat zavarta, de hát mit tehettünk volna 40-50 már ittasodó szurkolóval szemben? Egyszer mérgemben beszóltam, hogy “hiába ordítozol spanyolul, úgyse érti”, persze valószínűleg ő se értett angolul.

Nyilvánvaló volt, hogy a spanyolok Hamiltont okolják Alonso rossz éve miatt, és mert nem érezte jól magát a McLarennél, nem lett ismét VB. De hogyan juthatott ide a Forma 1? Oda, hogy Hamiltonnak több biztonsági emberrel kell járnia Spanyolországot; és még a paddockban is kordonokkal kell elválasztani a McLarent még a csak paddock-belépővel rendelkező emberektől is; és csak több biztonságis kíséretében jöhet ki autógrammot osztani, ráadásul a boxokkal szembeni tribün három szektorát és a boksz tetejét is le kell zárni??? Mintha csak egyre süllyedne ez a sport (is)…


A paddockban a kordonnál beszélgettem egy McLarenes emberkével, aki szerint – ezt még pénteken mondta – Hamilton nem foglalkozik a fütyülő, kurjongató spanyolokkal. Persze lehet, hogy ekkor még nem voltak annyira durvák a bekiabálások, feliratok (nem értettem egy kukkot se). Sokszor Alonso nevét skandálták a McLaren boxával szemben, mire kínunkban többen is azon viccelődtünk, hogy egy nagy transzparenst kéne a McLarennek kirakni, hogy Alonso már nincs itt, kicsivel odébb kéne éltetni… már ha egyáltalán az ő rajongói voltak, mert akkor ugye megtalálták volna kedvencüket. Inkább csak “jó mókának” tartották a dolgot.

Szombaton a paddockban jártam, persze az emberek 80%-a Alonso drukker volt, vagyis a Renault motorhome-ja előtt csoportosult, csak kevesen mentek a McLaren háza tájára. A csapatok szerelői a boxokból a McLarennel szembeni főtribünt nézték, és csóválták a fejüket a sok ellenszurkoló láttán, hallatán, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet. Egyszer csak felnézek a főtribünre, és látom, hogy sehol egy lélek Hamilton boxa előtt. Gyanús volt, mert nem gondoltam, hogy leléptek az ellendrukkerek. Aztán észrevettem, hogy le van zárva három szektor is, ráadásul a boksz tetejét is lezárták. Ideiglenes megoldásnak megoldás, de mi jöhet még?


Vasárnap kimentem boxutca bejárat előtti sikánhoz fotózni. Ismét megdöbbentem, a hétvégén már nem először. 8-9 éves foghíjas “kislány” és egy másik családnál egy 11 év körüli kissrác mutatott be Hamiltonnak, amikor az elment előttük. Aztán szüleikre néztek, olyan “jól csináltam, apa?” tekintettel, és a papa büszkén megsimogatta és megdicsérte a gyerekét. Majd a mama egy másik egyezményes jelet mutatott Hamiltonnak, és jót röhögtek rajta. Gyalázat.

Hirdetés

Még szombaton sikerült Hamiltonnal találkoznom, aki a történtekhez képest jó kedélyűnek tűnt, és ahogy a könyvében is írta, képtelen volt nemet mondani rajongóinak. Odajött a kordonhoz, és kiosztott egy tonna autogramot és közös képet csinált a pár emberkével. Szerencsére ott tényleg csak azok ácsorogtak, akik kedvelték őt. Volt alkalmam elmondani neki, hogy mennyire tetszett a könyve, aminek nagyon örült, látszott rajta. Vasárnap is többször is kijött, és a pár rajongónak adott autógrammot, beszélgetett velük.

Így telt a barcelonai teszthétvége, a botránnyal a középpontban. Remélem, hogy ilyen eset soha többé nem ismétlődik meg. A FIA figyelmeztetése és fenyegetése jogos, figyelembe véve azt is, hogy a tesztek 90%a spanyol területen zajlik. Nem süllyedhet a sportág ennyire mélyre. Ugye?!

Tagscherer Katalin (TCat)

További képek a helyszínről a galériában

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!