Hivatalos: A McLaren felfüggesztett eltiltást kapott - F1VILÁG.HU

Hivatalos: A McLaren felfüggesztett eltiltást kapott

HIRDETÉS

A Nemzetközi Automobil Szövetség három versenyről eltiltotta a McLaren Mercedes istállót, ám az csak abban az esetben lép életbe, ha újabb terhelő bizonyítékok kerülnek elő az ügyben, vagy a következő egy évben más vétségen kapják a csapatot.

A Nemzetközi Automobil Szövetség három versenyről eltiltotta a McLaren Mercedes istállót, ám az csak abban az esetben lép életbe, ha újabb terhelő bizonyítékok kerülnek elő az ügyben, vagy a következő egy évben más vétségen kapják a csapatot.

Miután a McLaren mind az öt vádpontban elismerte bűnösségét, az FIA úgy döntött, három versenyről eltiltja a csapatot, ám az eltiltást csak abban az esetben helyezi hatályba, ha a következő 12 hónapban újabb szabálysértésen kapja a csapatot.

Az FIA azért döntött a felfüggesztett büntetés mellett, mert díjazta, hogy a csapat megfelelő módon reagálta le a történteket.

“Tekintettel arra, hogy McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh nyíltan és őszintén állt a WMSC (Motorsport Világtanács) elé, illetve a vállalati kultúra megváltozására, ami állítása szerint végbement, a WMSC úgy döntött, hogy felfüggeszti a büntetés letöltését” – állt a hivatalos közleményben.

“A büntetés tehát felfüggesztett eltiltás a világbajnoki sorozat három versenyről. Ez azonban csak abban az esetben lép hatályba, ha újabb terhelő bizonyítékok kerülnek elő az ügyben, vagy ha 12 hónapon belül a csapat ismét vét a Nemzetközi Sportkódex 151c cikkelyében foglaltak ellen.”

A McLarennek azért kellett a Motorsport Világtanács elé állnia, mert bizonyosságot nyert, hogy az azóta már menesztett sportigazgatója, Dave Ryan és Lewis Hamilton nem mondta el a teljes igazságot a Trulli-féle előzéssel kapcsolatban az ausztrál sportfelügyelőknek.

Whitmarsh egyedül jelent meg a meghallgatáson, ami alig egy órán át tartott a párizsi főhadiszálláson, ahol azonnal ítéletet is hirdettek, ami valószínűleg megosztja majd a nagyközönséget, és a sportban résztvevőket.

A McLaren egyébként az elmúlt hetekben mindent megtett azért, hogy könnyítsen helyzetén: első körben arra kötelezte versenyzőjét, Lewis Hamiltont, hogy álljon a média elé, és tisztázza magát az ügyben.

Ezzel egy időben a csapat menesztette addig nagy becsben tartott sportigazgatóját, Dave Ryant, mert őt tartotta felelősnek a történtekért. Napokkal később a McLaren Racing ügyvezetője, Ron Dennis is lemondott pozíciójáról, és bejelentette, hogy a cégcsoport más részlegén folytatja a munkát, sőt a jelenlegi csapatvezető, Martin Whitmarsh is felajánlotta visszavonulását, amit a részvényesek visszautasítottak.

A brit szakember állítólag a múlt heti futamon még levelet is küldött a szövetségnek, amiben bocsánatot kért a történtekért, szóval a McLaren vezetése mindent elkövetett azért, hogy enyhítsen helyzetén.

Hirdetés

Még a csapat motorpartnere, a Mercedes is azzal fenyegetett, hogy ha túlságosan szigorú büntetést kap a McLaren, átgondolhatja helyzetét, és követve a Hondát, elhagyhatja a királykategóriát.

Az FIA sem volt könnyű helyzetben, mert mindenképpen büntetnie kellett, miután a csapat beismerte bűnösségét az ügyben.

Egy “kompromisszumos” megoldás született, ami vagy jó, vagy nem…

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!