Hírek

A Honda is nagyon fél az idei motorszabályoktól

Fotó: Scuderia Toro Rosso

A Honda leköszönő főnöke, Haszegava Juszuke szerint teljesen „észszerűtlen” döntés az, hogy a 2018-as Forma-1-es idényben egy versenyző már csak 3 erőforrást használhat fel büntetlenül.

Korábban a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is kifakadt emiatt, elmondása szerint ugyanis már tavaly is küszködtek a csapatok azzal, hogy 4 erőforrással teljesítsék a bajnoki küzdelmeket.

A szabályzaton viszont nem lehet változtatni, ahhoz ugyanis minden csapat beleegyezése szükséges volna – márpedig a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne egyértelműen megvétózta ezt a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén.

Idén tehát már csak 3 motort lehet felhasználni büntetlenül.

„Nagyon kemény dolog ez” – mondta Haszegava Juszuke még azt megelőzően, hogy kiderült, 2018-ban már nem ő lesz a Honda F1-es programjának vezetője.

„Nemcsak minket érint érzékenyen. A Renault-nak is nehézségei voltak. Nem gondolom, hogy észszerű döntés. Technikai szempontból nagyon nehéz. Ha a motorteljesítménnyel spórolunk, akkor könnyen megvalósítható. Ha 2000-rel kevesebbre állítjuk a percenkénti fordulatot, természetesen célba tudunk érni, de ennek nincs értelme.”

Arra a kérdésre, hogy ez a szabály a Mercedes és a Ferrari érdekeit szolgálja-e, a szakember így felelt: „A következmények igen. Számos alkalommal beszéltünk már erről.”

„Ha 3 motort használhatunk, az azt jelenti, hogy csak 2 alkalommal tudunk bevetni egy továbbfejlesztett aggregátot. Szóval már a szezon elején jó motorral kell rendelkeznünk. Ha ez nem jön össze, csak két esélyünk lesz javítani.”

Szólj hozzá!


Ezt olvastad már?
Ezt olvastad már?
Sean Bull rendre elkényeztet minket látványos versenyautó-festéseivel - ezúttal a Renault 2018-as versenygépét álmodta meg. Bár jó eséllyel nem ilyen…