Horner: A Toro Rosso nem fogja leszerződtetni Ocont

Fotó: Force India
Fotó: Force India

A Red Bull Forma-1-es csapatát irányító Christian Horner elárulta, testvércsapatuk, a Toro Rosso biztosan nem fogja leszerződtetni a Force Indiától vélhetően távozni kényszerülő Esteban Ocont.

A francia tehetség a Mercedes juniorversenyzője, és ez a legfőbb oka annak, hogy a Red Bull nem érdeklődik szolgálatai iránt. Hasonló nyilatkozatot tett egyébként a McLaren ügyvezetője, Zak Brown is, aki elárulta, érdeklődtek Ocon szolgálatai iránt.

Ocon így jó eséllyel ülés nélkül marad 2019-re, hiszen a Force Indiától várhatóan távozni kényszerül azok után, hogy a csapat egyik tulajdonosa Lance Stroll milliárdos édesapja, Lawrence Stroll lett.

„A Mercedes érdeme, hogy meglehetősen kis befektetéssel segített ezeknek a srácoknak bekerülni az F1-be. De most úgy tűnik, egyfajta horgonyt jelent az, ha az ember a Mercedes versenyzője” – mondta Christian Horner a Motorsport.com kérdésére.

„Az az őrületes ebben a helyzetben, hogy itt van egy olyan versenyző, mint Ocon, aki jó eséllyel ülés nélkül marad a következő évre. Ha szerződésileg szabad lett volna, eséllyel pályázott volna a Toro Rosso ülésére. De a Red Bull nem fog invesztálni egy Mercedes-pilótába, ez teljesen érthető. És nem számítani én sem rá fordított helyzetben.”

Horner szerint a Mercedes orvosolhatta volna a problémát úgy, hogy gyári csapatánál versenyzési lehetőséget biztosít Oconnak – ahogy tette azt annak idején a Red Bull Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, vagy Max Verstappen esetében.

„Nagyon könnyű olyanhoz nyúlni, amit már ismer az ember. Nyilván nagyobb kockázata van az ismeretlennek, egy juniorversenyzőnek, de szerintem számos alkalommal bizonyítottuk már, hogy kifizetődő.”

„Nagyon sikeres juniorprogramunk van, a Red Bullnak van egy juniorcsapata, és ebbe sokat invesztált. Kifizetődött Seb, Daniel és Max esetében is, és látni fogjuk, hogy alakul Pierre Gasly-val.”

„És van még számos más példa – például Carlos Sainz.”

Horner elárulta, jelenleg ugyan nincsenek olyan juniorversenyzőik, akik közel vannak a Forma-1-hez, ám vannak feltörekvő tehetségeik, akik néhány éven belül elérhetőek lesznek.

„Ott van Daniel Ticktum az F3-ban, aki nyeri a bajnokságot, de ezek a dolgok meglehetősen ciklikusak. Folyamatosan figyeljük a fiatal és feltörekvő tehetségeket, szóval kétlem, hogy sokáig üresjárat lesz. A gokartban például van két igazán kiváló tehetségünk, Harry Thompson és Jonny Edgar.”

 

Kapcsolódó cikkek

Megint trükközik a Ferrari, tanácstalanok a riválisok

Bár a Bahreini Nagydíjon a Mercedes kettős győzelmet tudott aratni, nem kétséges, a szahíri pályán a Ferrarié volt a leggyorsabb autó. A riválisok arra keresik a választ, hogyan tudnak a vörös versenygépek ilyen gyorsak lenni az egyenesekben.

Friss hírek