Hosszabb nyári szünetet akarnak a csapatok - F1VILÁG.HU

Hosszabb nyári szünetet akarnak a csapatok

HIRDETÉS

A Forma-1 csapatai arra kérték a sportág kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-t, finomítson a jövő évi versenynaptáron annak érdekében, hogy hosszabb nyári szünet álljon a mezőny rendelkezésére.


A Forma-1 csapatai arra kérték a sportág kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-t, finomítson a jövő évi versenynaptáron annak érdekében, hogy hosszabb nyári szünet álljon a mezőny rendelkezésére.

Az elmúlt években – így idén is – három szabad hétvégéjük van a Forma-1-es versenyzőknek a magyarországi, valamint a belgiumi futamok között, ez idő alatt ráadásul a gyáraknak is kötelező jelleggel zárva kell tartaniuk két hétre.

A Motorsport Világtanács (WMSC) által nemrégiben elfogadott 2016-os naptár azonban jóval sűrűbb lesz az ideinél, emiatt pedig a tervek szerint nyáron csupán két szabad hétvégéje lesz a mezőnynek.

Márpedig finomítani nem lesz könnyű a naptáron, a szünetet megelőzően ugyanis gyors egymásutánban követi egymást a németországi és a magyar verseny, míg a pihenőt követően ugyancsak egy héten belül rendeznek két futamot Belgiumban és Olaszországban.

A múlt hétvégi Magyar Nagydíj idején a Forma-1 csapatai állítólag levelet intéztek a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) F1-es versenyigazgatójának, Charlie Whitingnak, melyben jelezték, addig nem kívánnak a jövő évi gyárbezárásokról egyeztetni, amíg fennáll a lehetőség a versenynaptár változására.

Később néhány csapatfőnök Bernie Ecclestone-hoz fordult, melyben jelezték, szükség van a pihenőre.

„Azt gondolom, a szünet nagyon is fontos” – mondta a Motorsport.com-nak nyilatkozva Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

„Az F1-es naptár mindenki számára nagyon megterhelő – nemcsak a technikusoknak és a gyárban dolgozóknak, de a FOM, a média, és a többi érintett számára is.”

„Fontos, hogy fel tudjunk kicsit lélegezni. Szóval szóba hoztuk ezt Bernie-nél, és néhányszor már előfordult, hogy októberig azért kisebb-nagyobb mértékben módosul a naptár. Semmi újdonság nincs ebben, de az nyilvánvaló, hogy sok versenyt sűrítettek be nagyon rövid időintervallumba.”

Hirdetés

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier szintén azt mondja, változhat még a jövő évi tervezet.

„Szükségünk van némi szünetre a folyamatosan utazó személyzet miatt” – mondta a francia.

„Egyeztetünk arról, mikor lehetne ezt megejteni, és milyen hosszú lehetne. Mindig vannak kisebb változások a naptárban, szóval még várnunk kell az év későbbi szakaszáig.”

Hasonlóképp nyilatkozott Claire Williams, a Williams csapatfőnök-helyettese is.

„A Williams szemszögéből a gyárbezárás fontos” – mondta.

„A naptár hosszú és megterhelő, embereink vérrel-verejtékkel dolgoznak a csapatért, és rengeteg áldozatot hoznak. Abban a két hétben lehetőségük van arra, hogy a családjukkal legyenek és egy átlagos életet éljenek.”

Bár a csapatok ezt szeretnék, Ecclestone a Motorsport.com-nak azt jelezte, nem számít semmilyen változásra.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!