Megosztás:

Idény közben vezetné be új esőgumiját a Pirelli

Folyamatosan fejleszti esőgumijait a Pirelli.
Folyamatosan fejleszti esőgumijait a Pirelli. © Autodromo Nazionale di Monza

Új esőgumit tervez a következő szezonra a Pirelli, az azonban az idénykezdetre még nem fog elkészülni, így a Nemzetközi Automobil Szövetségnél (FIA) lobbizik azért, hogy év közben bevezethesse a csapatok számára.

A Forma-1 szabályai alapvetően nem teszik lehetővé, hogy a gumigyártó év közben módosítson termékein, a Pirellinél azonban gőzerővel dolgoznak azon, hogy javítsanak esőabroncsaik teljesítményén, azokat ugyanis az elmúlt években számos kritika érte.

Az olasz beszállító idén két esőgumi-tesztet is lebonyolított: az egyiket a Red Bull-lal a Paul Ricard versenypályán, a másikat a McLarennel Magny-Cours-ban.

„Két esőgumi-keveréket tartunk meg 2018-ra. Lesz egy lágyabb és egy keményebb verzió, és minden esemény kapcsán eldöntjük majd, hogy melyiket visszük magunkkal. Szóval ez lesz a hozzáállásunk a továbbiakban is” – mondta Mario Isola, a Pirelli F1-es főnöke.

„És fejlesztünk egy új esőgumit. Volt pár tesztünk idén, de még további fejlesztésekre lesz szükség, mielőtt lecseréljük a jelenlegit. Van néhány ötletünk, amit tesztelünk. A tesztek mellett pedig szimulációkat végzünk.”

„Nem a következő szezonra, hiszen az abroncsokat december 1-ig homologizálnunk kell. De ha év közben találunk egy olyan esőgumit, ami nagy előrelépést jelent a mostanihoz képest, megkérném Charlie-t [Whiting], hogy fontolja meg annak bevezetését az évad során.”

„Számomra ugyanis nonszensz, hogyha van egy jobb termék esős körülményekre, amikor is számít a biztonság, miért nem vezetjük azt be – pláne, ha alapul vesszük a tényt, miszerint az összes csapatnak ugyanaz a problémája? Nem gyártunk egyedi gumit senkinek.”

„A slickek esetében érthető a szabály, mert meg tudjuk változtatni a bajnokság dinamikáját – előnyt adhatunk a módosítással egyik vagy másik istállónak. De az eső vagy intermediate-gumik esetében legalább rá kell kérdeznünk, hogy bevethetjük-e.”

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

Köszönetet mondott korábbi versenyzőjének, Jenson Buttonnak a McLaren Forma-1-es csapata – a...

Hozzászólások

( komment)