Irvine beszólt Vettelnek: „Csak egy egytrükkös póni!”

Fotó: Scuderia Ferrari
Fotó: Scuderia Ferrari
Komoly kritikával illette a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt a Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi versenyzője, Eddie Irvine.

Komoly kritikával illette a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt a Ferrari Forma-1-es csapatának korábbi versenyzője, Eddie Irvine.

Az ír autóversenyző 1996 és 1999 között volt a Ferrari pilótája, mind a négy futamgyőzelmét a patinás olasz csapat színeiben szerezte utolsó maranellói évében.

Bár Irvine állítja, már nem követi az F1-es eseményeket, mert azok „untatják őt”, a minap a BBC-nek adott interjújában vitatta az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton érdemeit, mivel elmondása szerint nincsenek olyan komoly ellenfelei.

A most 53 éves versenyző szerint Hamilton „más ligában versenyez” riválisaihoz képest, ám azt gondolja, az „még csak meg sem közelíti Michael [Schumacher] ligáját” – leginkább azért, mert megkérdőjelezhetőnek tartja például Vettel képességeit.

„Azt gondolom, hogy Vettel akkor jó, ha elöl van, és nincs kivel versenyeznie. Ha megnézzük Lewis versenyzését, látható, hogy Lewis a versenyzésre fókuszál, és előre kerül.”

„Ha Vettelt nézzük, és azt, amikor ő versenyez valakivel, akkor az látható, hogy annyira a másik srácra fókuszál, arra, hogy ő hova megy, hogy végül nekiütközik!”

„Ez majdnem mindig előfordul. Szerintem Vettel egy jó versenyző, de hogy egy négyszeres világbajnokhoz képest… én nem látom ezt. Szerintem nagyon túlértékelt, szerintem ő egy „egytrükkös póni”. Lewis sokkal nagyobb tehetség.”

Fotó: Scuderia Ferrari

Irvine azt mondja, Hamilton talán jobb az előzésekben, mint Schumacher volt, de sokszor vannak rossz napjai az olyan versenyzőkhöz képest, mint amilyen a hétszeres világbajnok, vagy Ayrton Senna.

„Ha megnézzük azokat az éveket, amikor Lewis és [Jenson] Button csapattársak voltak, látható, hogy Button valójában két szezon során is több pontot szerzett. Ilyen Michaellel soha nem fordult elő.”

„Michael teljesítménye rendre magasabb szintet képviselt, habár Lewis egy rendkívül tehetséges versenyző.”

„Amikor Lewis először megérkezett a Forma-1-be, fantasztikus volt őt nézni, az előzései példátlanok. Talán jobb előző, mint Michael volt. De ami a tempót, a versenyhétvégéken, vagy az egy idényen át tartó következetességet illeti, nem hiszem, hogy bárki is képes Michael szintjére érni – még Senna sem.”

Arra a kérdésre, hogy miért tartja a Forma-1-et „hihetetlenül unalmasnak”, Irvine azt mondta, szerinte a száguldó cirkusz túl „mesterkélt”, nem elég „nyers”, és „túlságosan tökéletes”.

„Ha az ember hibázik, nem fizet nagy árat érte” – tette hozzá.

„Egyre biztonságosabb és biztonságosabb lesz, ami jó dolog, de már túl messzire mennek. Fejlődik, fejlődik, és a végén az ember úgy van vele, ’hova jutottunk?’.”

„És szerintem oda jutottunk, hogy ez a valami már egy kicsit puha és nem érdekes.”

 

Kapcsolódó cikkek

Vettel: 2020 végéig biztosan maradok

Sebastian Vettel, a Ferrari F1-es pilótája úgy érzi, még ereje teljében van, ami a versenyzést illeti, így egyelőre nem gondol a visszavonulásra.

A Red Bull nem „gyanakszik” a Ferrari üzemanyagjára

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondja, nem igaz az, hogy „gyanakodva” tekint a Ferrari által használt üzemanyagra, ugyanakkor el kell ismerni, ez egy rendkívül fontos terület a fejlesztések szempontjából.

Ferrari: Nehéz döntés volt hátraküldeni Leclercet

A Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Mattia Binotto elismerte, „nehéz” volt arra utasítani Charles Leclercet, hogy engedje el maga mellett csapattársát, Sebastian Vettelt a múlt hétvégi Kínai Nagydíjon.

Vettel: A következő hetek kulcsfontosságúak lesznek

A Ferrari idei eredményei egyelőre elmaradnak attól, amit a maranellóiak vártak volna az idei F1-es szezonban: Sebastian Vettel szerint még sok munka vár rájuk ahhoz, hogy kihozzák az autóból a benne rejlő lehetőségeket.

Friss hírek