Jelentősen csökkenteni kellene az F1-es autók leszorítóerejét

Fotó: Toro Rosso
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 05: Sparks fly behind Pierre Gasly of France and Scuderia Toro Rosso driving the (10) Scuderia Toro Rosso STR13 Honda on track during practice for the Formula One Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 5, 2018 in Suzuka. (Photo by Charles Coates/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1X3WVPFW92511 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
„Legalább 40-50 százalékkal” csökkenteni kellene a Forma-1-es autók leszorítóerejét, hogy látványosabb versenyeket láthassunk – ezt mondja a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost.

„Legalább 40-50 százalékkal” csökkenteni kellene a Forma-1-es autók leszorítóerejét, hogy látványosabb versenyeket láthassunk – ezt mondja a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost.

A 2019-es szezonban az F1-es autók első szárnyait jelentősen leegyszerűsítik, illetve egyéb aerodinamikai módosításokat is végrehajtanak, hogy a versenyzők könnyebben tudják követni egymást, ezáltal pedig több előzést lásson a nagyérdemű.

2021-től pedig jelentősen átalakulnak a regulák, ám a pontos szabályrendszert még nem dolgozták ki.

A Toro Rosso csapatát irányító Franz Tost a Motorsport.com című lapnak azt mondta, túl nagy a jelenlegi F1-es autók leszorítóereje.

„Óriási a leszorítóerő, ami hatalmas kanyarsebességet jelent, és senki sem tudja követni a másikat a turbulens levegő miatt, ráadásul alig vannak féktávok. Hogyan lehetne így előzni?” – fogalmazott a szakember.

„Ez azt jelenti, hogy az FIA-nak, és a FOM-nak, illetve az ott dolgozó tapasztalt szakembereknek, mint Ross Brawn és Pat Symonds… ők pontosan tudják, mit kellene tenni. Lecsökkenteni az aerodinamika jelentőségét, csökkentve a leszorítóerőt.”

„Én minimum 40-50 százalékkal csökkenteném, hogy az autók sokkal instabilabbak legyenek a kanyarokban. Akkor mindenki láthatná, hogy a versenyzőknek küzdeniük kell az autókkal.”

„Az autók sokkal gyorsabbak lesznek az egyenesekben, és lesz esély megelőzni valakit a megnyúló féktávok miatt. És lehetne követni egymást a kanyarokban is.”

„Ezt a szabályt könnyen meg lehetne alkotni. Csak akarniuk kell.”

Maradj még, olvasd el ezeket is!

 

 

Kapcsolódó cikkek

Friss hírek

 

 

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!