Jöhet az önvezető Safety Car a Forma-1-be? - F1VILÁG.HU

Jöhet az önvezető Safety Car a Forma-1-be?

HIRDETÉS
Fotó: Red Bull

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan vezető nélküli biztonsági autó lesz majd a Forma-1-ben, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis szeretné elősegíteni az efféle technológiák fejlesztését.

Bár a sportot irányító testület eltökélten dolgozik azon, hogy a továbbiakban is a versenyzők legyenek a Forma-1-es küzdelmek középpontjában, az FIA szerint az F1-es versenyhétvégék során teret kaphatnának az automata technológiák is.

Az F1 technikai részlegének vezetője, Marcin Budkowski a Motorsport.com-nak nyilatkozva nemrég azt mondta, ha a biztonsági autó önjáró lenne, az egy remek módja lenne az efféle technológiák promótálásának.

„Hadd mondjak egy példát, de persze nem ez az egyetlen lehetőség: egy vezető nélküli biztonsági autó” – magyarázta a szakember.

„Ezzel egy olyan technológiát reklámoznánk, melyet némi szkepticizmus vesz körül, és megmutathatnánk, hogy jól működik. A biztonsági autó sofőrje már nem lenne létfontosságú, hiszen egy számítógép irányíthatna.”

„Ugyanakkor pedig tisztában kell lennünk a vezető nélküli versenyautók vonzerejével: a mérnökök imádnák, de a rajongók nem.”

Bár Budkowski szerint sincs jövője a pilóták nélküli Forma-1-nek, a szakember szerint a technológia igenis hasznos lehet – így például a Roborace nevű sorozatnak fontos szerep juthat.

„A motorsportot felhasználni arra, hogy új technológiát mutassunk be – például egy önvezető safety cart -, fantasztikus lehetőség ahhoz, hogy új megoldásokat térképezzünk fel.”

[tie_full_img][/tie_full_img]

Hirdetés

„Az önvezető járművek nagyon komoly hatással lesznek a biztonságra, és tudjuk, hogy az FIA és Jean Todt mennyire elkötelezett a közúti biztonságról szóló kampány mellett.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!