Verstappen vs. Ocon

Jöhetnek a Halóra szerelt tükrök a Forma-1-ben

Fotó: Alfa Romeo Sauber
Fotó: Alfa Romeo Sauber

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) engedélyt adott a Forma-1 csapatainak arra, hogy versenyautóik tükreit az idén bevezetett Halóra rögzítsék.

A szezon első versenyeit követően a pilóták többször panaszkodtak arra, hogy a hátsó szárnyakra vonatkozó szabályváltozások miatt még kevesebbet látnak abból, pontosan mi is zajlik mögöttük.

Az FIA technikai vezetője, Nikolas Tombazis néhány csapat kérésére világossá tette a szövetség álláspontját arra vonatkozóan, hogy a tükröket esetleg el lehet-e helyezni a fejvédő elemen. A sportot irányító testület szerint ennek nincs akadálya.

Az FIA mindazonáltal rávilágított, a tükröknek továbbra is a jelenlegi szabályoknak megfelelőnek kell lenniük, méretük legalább 150mm x 50 mm-esnek kell, hogy legyen, és át kell menniük a szövetség tesztjén, hogy valóban megfelelő kilátást biztosítanak-e a versenyzőknek.

Tombazis a csapatoknak küldött levelében azt írta: „Arra számítunk, hogy a tükrök elhelyezésekor biztosítani tudjátok majd a kellő merevséget, hogy azok ne vibráljanak túlzottan, hiszen az befolyásolná a versenyzők kilátását.”

Azt egyébként az FIA nem engedélyezi, hogy a tükröket a Halóhoz és a kasztnihoz is rögzítsék, hiszen így nehezen lehetne levenni az autóról a fejvédő keretet.

„Nem engedélyezzük a tükrök dupla rögzítését, hiszen egy beavatkozás során a mentőcsapatnak ez késlekedést okozna, amikor el kell távolítaniuk a Halót egy baleset után.”

A szövetség emellett felhívta a figyelmet arra is, a fejvédőre szerelt tükrökbe a csapatok nem tudnak elhelyezni aktív kamerákat, és ez problémákat okozhat akkor, amikor a FOM benyújtja igényeit arra vonatkozóan, hogy el kell helyezni bizonyos rögzítőeszközöket az autókon.

„Nem engedélyezzük a kábelek és csatlakozók rögzítését a Halo burkolatán, ezért azokban a ritka esetekben, amikor egy csapatot arra kérnek, hogy tükörbe helyezzenek el kamerákat, azokat a kasztnira vagy az oldaldobozra kell rögzíteni.”

 

Kapcsolódó cikkek

Vettelt is sokkolta Whiting halála

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt is sokkolta Charlie Whiting Forma-1-es versenyigazgató halálhíre – a német tegnap még együtt járta be a melbourne-i pályát a szakemberrel.

Ezt tudtad? Így zajlik a mentés az F1-ben!

Ahogy a versenyzés és az autók fejlődtek, úgy növekedett a pilóta körüli védelem – a biztonság, illetve a mentés komplexitása egyaránt, így az F1-es pályákon dolgozó kimentő csapatokon is folyamatosan nő a nyomás. 

Friss hírek