Jöhetnek a Halóra szerelt tükrök a Forma-1-ben

Fotó: Alfa Romeo Sauber
Charles Leclerc (MON) Alfa Romeo Sauber C37 at Formula One Testing, Day Four, Barcelona, Spain, 9 March 2018. mirror

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) engedélyt adott a Forma-1 csapatainak arra, hogy versenyautóik tükreit az idén bevezetett Halóra rögzítsék.

A szezon első versenyeit követően a pilóták többször panaszkodtak arra, hogy a hátsó szárnyakra vonatkozó szabályváltozások miatt még kevesebbet látnak abból, pontosan mi is zajlik mögöttük.

Az FIA technikai vezetője, Nikolas Tombazis néhány csapat kérésére világossá tette a szövetség álláspontját arra vonatkozóan, hogy a tükröket esetleg el lehet-e helyezni a fejvédő elemen. A sportot irányító testület szerint ennek nincs akadálya.

Az FIA mindazonáltal rávilágított, a tükröknek továbbra is a jelenlegi szabályoknak megfelelőnek kell lenniük, méretük legalább 150mm x 50 mm-esnek kell, hogy legyen, és át kell menniük a szövetség tesztjén, hogy valóban megfelelő kilátást biztosítanak-e a versenyzőknek.

Tombazis a csapatoknak küldött levelében azt írta: „Arra számítunk, hogy a tükrök elhelyezésekor biztosítani tudjátok majd a kellő merevséget, hogy azok ne vibráljanak túlzottan, hiszen az befolyásolná a versenyzők kilátását.”

Azt egyébként az FIA nem engedélyezi, hogy a tükröket a Halóhoz és a kasztnihoz is rögzítsék, hiszen így nehezen lehetne levenni az autóról a fejvédő keretet.

„Nem engedélyezzük a tükrök dupla rögzítését, hiszen egy beavatkozás során a mentőcsapatnak ez késlekedést okozna, amikor el kell távolítaniuk a Halót egy baleset után.”

A szövetség emellett felhívta a figyelmet arra is, a fejvédőre szerelt tükrökbe a csapatok nem tudnak elhelyezni aktív kamerákat, és ez problémákat okozhat akkor, amikor a FOM benyújtja igényeit arra vonatkozóan, hogy el kell helyezni bizonyos rögzítőeszközöket az autókon.

„Nem engedélyezzük a kábelek és csatlakozók rögzítését a Halo burkolatán, ezért azokban a ritka esetekben, amikor egy csapatot arra kérnek, hogy tükörbe helyezzenek el kamerákat, azokat a kasztnira vagy az oldaldobozra kell rögzíteni.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!