Jövőre változhat a pontrendszer a Forma-1-ben

Bernie Ecclestone elhintette, ha minden a tervek szerint halad, akkor már 2009-ben új pontrendszer kerülhet bevezetésre a Forma-1-ben, ami garantálná, hogy az nyeri meg a bajnokságot, aki a legtöbb győzelmet szerezte.

Bernie Ecclestone elhintette, ha minden a tervek szerint halad, akkor már 2009-ben új pontrendszer kerülhet bevezetésre a Forma-1-ben, ami garantálná, hogy az nyeri meg a bajnokságot, aki a legtöbb győzelmet szerezte.

Lewis Hamilton úgy zsebelte be az idei vb-címet, hogy egyel kevesebb győzelmet aratott, mint legnagyobb riválisa, a bajnokság második helyén végző Felipe Massa.

Ez nagyrészt a “rossz” pontrendszernek tudható be, mivel nem jutalmazzák kellőképpen az első helyezettet, a győzelemért mindössze két ponttal jár csak több, mint a második helyért.

Korábban négy pont választotta el egymástól az első kettőt, ám azon azért változtattak, mert több olyan szezon is volt (főleg a Schumacher-érában), mikor már korán eldőlt a vb-cím sorsa.

Ecclestone viszont azon van, hogy a legtöbb győzelmet szerző versenyzőé legyen a végső trófea, és ennek érdekében egy teljesen új éremrendszert szeretne bevezetni – akár már a jövő évtől –, miszerint az nyerné meg a bajnoki címet, aki a legtöbb aranyéremmel, majd ezüst- és bronzéremmel rendelkezik a szezon végén.

Azok a pilóták, akik lecsúsznak a dobogóról, nem kapnának pontot, hanem helyezéseik alapján rangsorolnák őket a tabellán.

A pontrendszer viszont bizonyos formában megmaradna, méghozzá a konstruktőrök versenyében, tehát ezen a téren változatlan maradna a rendszer, és a csapatokat a versenyzőik által megszerzett pontok összege alapján rangsorolnák.

“Az FIA és az összes csapat támogatja a kezdeményezést, és ha minden jól alakul, akkor akár már jövőre bevezetésre kerülhet az új rendszer” – mondta Ecclestone a The Times-nak adott nyilatkozatában.

Az új rendszerrel az is elkerülhető lenne, hogy egyes versenyzők a biztos pontszerző helyekre utazzanak, hiszen mindenkinek az lenne a célja, hogy minél fényesebb érmet szerezzen, mivel a medálok száma határozná meg a végső sorrendet.

“A srácok nem elégednének meg a szimpla pontszerző helyekkel, hanem mindenki az aranyérmet célozná meg, és ez mindenképpen jó dolog, jót tesz a versenyzésnek és a sportnak” – tette hozzá a brit üzletember.

A medálrendszerrel az idei szezonzáró is másképpen alakult volna, hiszen mind Massa, mind Hamilton öt-öt futamgyőzelemmel érkezett meg a Brazíliába, így az nyerte volna meg a bajnoki címet, aki előkelőbb helyen végez, tehát a McLaren britje nem úgy állt volna hozzá a versenyhez, hogy elég csak a biztos ötödik helyen befutnia.

Ahhoz viszont, hogy bevezetésre kerülhessen a medálrendszer, a Motorsport Világtanács jóváhagyása szükséges a decemberi ülésen.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!