Jövőre visszatér a hibrid rendszer a Forma-1-be

Bár a hivatalos bejelentésre még várni kell, a csapatok egymás között már megegyeztek arról, hogy jövőre ismét használni fogják a hibrid rendszert, jóllehet a pontos részletekről egyelőre még nem döntöttek.


Bár a hivatalos bejelentésre még várni kell, a csapatok egymás között már megegyeztek arról, hogy jövőre ismét használni fogják a hibrid rendszert, jóllehet a pontos részletekről egyelőre még nem döntöttek.

A kinetikus energiatároló-rendszer a tavalyi évben debütált a Forma-1-ben, de nem hozta meg a várt sikert, hiszen a Ferrari és a McLaren kivételével, egyik csapat sem használta azt folyamatosan a szezon közben.

Ennek nagyban az volt az oka, hogy a KERS nem volt költséghatékony, fejlesztése évi 10-20 millió euró körüli összeget vitt el, miközben a használatával járó előnyök elenyészőek voltak.

Éppen ezért a csapatok megegyeztek abban, hogy az idei évben egyikük sem szereli be autóiba a rendszert, jóllehet a KERS használatát továbbra is engedélyezik a szabályok.

Az utóbbi hónapokban a csapatok vezetői ismét előhúzták a témát, mert úgy gondolják, hogy a hibrid rendszer újbóli – a tavalyinál okosabb és átgondoltabb – bevezetésével valóban fokozni lehetne az izgalmakat a sportágban.

A Forma-1-es Csapatok Szövetsége (FOTA) a múlt héten is ülésezett Barcelonában, ahol a hírek szerint informálisan ugyan, de megegyeztek a rendszer jövő évi újbóli használatáról.

Az Autosport úgy tudja, hogy a csapatnak lehetőségük lesz majd arra, hogy saját fejlesztésű rendszert használjanak, de más csapattól, sőt egy független beszállítótól (vélhetően a Flybridtől) is vásárolhatják az eszközt.

A Ferrari és a Renault korábban már jelezte, hogy évi 1 millió euróért hajlandó bárkit ellátni saját rendszerével, ám ez a megoldás sokaknak nem tetszett, ekkor merült fel a független beszállító lehetősége.

„Egyelőre nincs meg a végleges megoldás, de abszolút támogatom az efféle technológiát” – mondta Nick Fry, a Mercedes GP ügyvezetője a brit szaklapnak. „Nem lennék meglepve, ha számos autóban ott lenne a KERS a következő idényben.”

A hírek szerint a jövő évben egy, az eddiginél erősebb KERS kerülhet az autókba.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!