Fotó: Circuit de Catalunya-Barcelona
Hírek

Kedden tesztelték az új állórajtos rendszert

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a keddi tesztnap végén arra kért öt csapatot, hogy teszteljék az új állórajtos rendszert – idén ugyanis kedvezőtlen időjárási körülmények között a biztonsági autó mögül indul a verseny, a mezőny pedig később áll csak fel a rajtrácsra.

A 2018-as Sportszabályzat szerint, amennyiben kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem tudják időben elrajtoltatni az F1-es versenyeket, a mezőny a biztonsági autó mögül vág neki a távnak, és addig köröznek a Safety Car mögött, amíg a pályakörülmények nem javulnak annyira, hogy le tudják bonyolítani az állórajtot.

Ha a körülmények alkalmassá válnak a rajtprocedúra lebonyolítására, a pálya széli paneleken az „SS” (standing start) felirat fog megjelenni, a csapatokat értesítik arról, hogy „állórajt” következik, a biztonsági autón pedig kialszanak a fények. Ha a körülmények nem megfelelőek, továbbra is lehetőség lesz arra, hogy az „RS” (rolling start), vagyis a repülőrajt jelzést kapják a versenyzők.

Habár a panelek még nem állnak rendelkezésre Spanyolországban, a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, a Williams és a Haas pilótái a szoftvert ellenőrizték, valamint visszajelzéseket kaptak azzal kapcsolatban, hogy megérkezett-e hozzájuk a megfelelő információ. A tesztet szerdán és csütörtökön újra megismétlik.

Videó az állórajt-próbáról

A keddi rajtpróba először adott lehetőséget a pilóták számára, hogy hideg, használt abroncsokkal gyakorolják a rajtrácsról történő indulást.

„Ez az aszfaltfelület magas gumihőmérsékletet igényel” – nyilatkozta Kevin Magnussen, a Haas pilótája. „Az új rajt a végén lehetetlen volt. Ezt versenyen nem tudtuk volna megcsinálni. Nem tudtam működésre bírni az abroncsokat, alig tudtam elindulni.”

Szólj hozzá!
Kedden tesztelték az új állórajtos rendszert
Alonso elárulta, miben kell javulnia a McLarennek
Sajtóhír: Hamilton hosszabbított a Mercedesszel
A Renault-t lenyűgözte a Ferrari-motor fejlődése
Fotó: Räikkönen még a gyerkőcökkel játszik a kertben