Kérdezz-felelek Fernando Alonsóval - F1VILÁG.HU

Kérdezz-felelek Fernando Alonsóval

HIRDETÉS

A Renault kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso a barcelonai teszt szerdai napján beszélt az idei évről, és csapata esélyeiről a médiának…


A Renault kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso a barcelonai teszt szerdai napján beszélt az idei évről, és csapata esélyeiről a médiának…


Gondolod, hogy az idei év más lesz, mint a többi, a bajnoki esélyes csapatok tekintetében?
Fernando Alonso: Úgy gondolom, hogy igen, mert többé nem lesz az eddig megszokott Ferrari-McLaren dominancia. Néhány csapat már most különösen erősnek tűnik, gondolok itt elsősorban a BMW a Toyota és a Brawn GP teljesítményére. A valós erőviszonyok viszont csak az első versenyen derülnek ki, vagy talán még később. Úgy tűnik, hogy nagyon nyílt lesz az idei bajnokság, ami jót tesz a nézőknek és magának a sportnak is.

Mit gondolsz a McLaren eddigi gyenge teljesítményéről?
Fernando Alonso: Nem foglalkozom más csapatok teljesítményével.

Mi a véleményed a költségcsökkentésekről?
Fernando Alonso: Úgy érzem, szükség volt a költségek csökkentésre a Forma1-ben, mert az utóbbi 10 évben nagyon sokat költhettek a csapatok, határok nélkül, és kicsit túlzásba is vitték a dolgot. Most ez normalizálódik, ami ismét csak jót tesz a sportnak, mert felfrissül. Szinte az összes csapat a nulláról kezdi/kezdte a felkészülést az idei évre az új technikai szabályok miatt.


Hogyan teljesít az új autó?
Fernando Alonso: A januári portimao-i nehézségek után azt mondhatom, hogy jól állunk. Múlt héten Jerezben kipróbáltunk pár új alkatrészt, melyek eddig beváltak. Most főleg a májusi Spanyol Nagydíjra próbáljuk megtalálni a megfelelő beállításokat, de ezen kívül természetesen az autó megbízhatóságát is vizsgáljuk, és azt, hogy az új alkatrészek mennyire válnak majd be.”

“Az autó teljesítményével nagyon elégedettek vagyunk, egyre jobb lesz, és egyre könnyebb vezetni. Azonban folyamatosan kell dolgoznunk, mert a köridők nagyon közel vannak egymáshoz, és ha akár csak egy hetet pihenünk, máris a 14. rajtpozíció környékén találhatjuk magukat. Ha viszont találunk valami pici extrát, akár a pole pozíció is meglehet – éppen a hasonló köridők miatt. Keményen fogunk dolgozni, de a többi csapat is így tesz majd.

A pénteki edzések fontosabbá fognak válni idén?
Fernando Alonso: Igen, minden héten új elemet fogunk tesztelni az autón, amit értékelnünk kell majd. Viszont pénteken is a versenyen használandó motorral kell majd menni, így a pénteken megtehető körök száma sajnos csökkenni fog.


Milyenek az esélyeid az Ausztrál Nagydíjra, győzni fog a csapat?
Fernando Alonso: Ezt nehéz megmondani. Sok csapat előttünk jár a fejlesztésben, gondoljunk csak a BMW Sauberre, amely már tavaly novemberben a KERS-szel és az új aero csomaggal szerelt új autót tesztelte. Egy-két hónappal előttünk járnak, és ezért jobb esélyeik lesznek már az első versenyen is. Véleményem szerint nem az számít, hogy az első nagydíjon hogyan teljesítünk, hanem az, hogy a végelszámolásnál a lehető legtöbb pontunk legyen, legalább egyel több, mint a konkurenciának. Magabiztosan érkezünk majd Melbourne-be, keményen dolgozunk majd, de a győzelem megszerzése kemény munka lesz. Reálisan látjuk esélyeinket.

Hirdetés

Mennyit fogytál a KERS miatt a télen?
Fernando Alonso: 2-3 kilót, ami nem volt egyszerű, de szükséges.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!