Két év múlva kezdődhet a motorháború - F1VILÁG.HU

Két év múlva kezdődhet a motorháború

HIRDETÉS

Az új motorformula érkezésével, 2014-től sokkal jelentősebb tényező lehet teljesítmény szempontjából a versenyautók erőforrása – véli a Red Bull főtervezője, Adrian Newey, aki szerint felborulhat az erősorrend.



Az új motorformula érkezésével, 2014-től sokkal jelentősebb tényező lehet teljesítmény szempontjából a versenyautók erőforrása – véli a Red Bull főtervezője, Adrian Newey, aki szerint alaposan felborulhat az erősorrend két év múlva.

Mint ismert, 2014-től a jelenleg használt 2,4 literes V8-as motorok helyett 1,6 literes V6-os turbómotorok kerülnek bevezetésre a száguldó cirkuszban, Newey pedig arra számít, jóval nagyobb különbségek lesznek majd az aggregátok között, mint napjainkban.

„2014-ben lesznek különbségek a motorteljesítmények között” – mondta a szakember az Autosportnak.

„Ez magára az egész erőforrásra vonatkozik, tehát nem pusztán a belső égésű motorra, mivel különféle energia-visszanyerő rendszerek vannak hozzáépítve. Előfordulhat, hogy egy gyártó jelentősen jobban teljesít majd, mint a többi, ez pedig azt eredményezheti, hogy ennek a gyártónak az autó lesznek a rajtrács elején. Kialakulhat egy amolyan motorgyártó-bajnokság.”

A Red Bull főtervezője már hosszú ideje kritizálja a Forma-1 szabályalkotóit, véleménye szerint ugyanis a karosszériát érintő regulák túl szigorúak, ráadásul az új motorformula érkezésével további korlátozások várhatóak.

„A karosszériára, az aerodinamikára vonatkozó szabályok szigorúbbak annál, mint amik már most is vannak. A motorok telepítése nyilvánvalóan olyasvalami, melyen a csapatok motorpartnereikkel közösen dolgoznak majd. Az pedig majd kiderül, hogy valaki előáll-e olyasvalamivel, amivel előnyhöz juthat.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!