Kézzelfogható veszteség érte a Mercedest

A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Ross Brawn úgy véli, az, hogy kénytelenek lesznek kihagyni a júliusi fiatal versenyzők tesztjét, komoly érvágás lehet a német istálló idei fejlesztési programját tekintve.


A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Ross Brawn úgy véli, az, hogy kénytelenek lesznek kihagyni a júliusi fiatal versenyzők tesztjét, komoly érvágás lehet a német istálló idei fejlesztési programját tekintve.

A brackley-i gárdát az FIA Nemzetközi Bírósága marasztalta el azt követően, hogy a Spanyol Nagydíjat után három napon át idei autójával tesztelt a Pirelli felkérésére.

A Mercedes nem vehet részt a fiatal versenyzők számára kiírt háromnapos teszten, Silverstone-ban, és bár az ellenfelek közül a legtöbben úgy tartják, olcsón megúszta a csapat, Ross Brawn szerint megérzik majd a büntetés hatását.

„Szembe fogunk nézni annak következményeivel, hogy nem vehetünk részt a fiatalok tesztjén, mivel egy igazán átfogó technikai programot terveztünk” – mondta a Mercedes csapatfőnöke az AUTOSPORT-nak.

„Most azt próbáljuk kideríteni, hogyan tudnánk visszanyerni azt, amit elveszítünk ezáltal, és nem vagyok biztos abban, hogy ezt sikerül megtenni. Néhány dolgot egyszerűen nem lehet majd a versenyhétvégék során kipróbálni, így érezhető veszteséggel jár majd az, hogy nem leszünk ott a fiatalok tesztjén.”

„Sajnálatos, hogy egyes csapatok úgy vélik, ez a büntetés nem tekinthető jelentősnek.”

A Lotus csapata tavaly a fiatalok tesztjén próbálta ki új passzív DRS-ét, míg a McLaren bevallottan arra használta fel az abu dzabi gyakorlást, hogy fejlessze aktuális versenyautóját.

„A büntetés elég súlyos” – folytatta Brawn.

„A Pirellinek tettünk szolgálatot az 1000 km-es gumiteszttel. Elvégezhettük volna két nap alatt is a munkát, de az időjárás nem volt kedvező. 12 garnitúra fejlesztési abroncsot teszteltünk, egyik sem lesz használva 2013-ban, vagy 2014-ben. Mindenki, aki hajtott már végre gumitesztet – rövid és hosszú etapokkal –, az tudja, hogy nincs szabad kapacitás másra. Egyszerűen csak a gumikat teszteljük ilyenkor.”

„A fiatal versenyzők tesztje valójában helytelen elnevezést kapott. Az eredeti szándék az volt, hogy elősegítsük a fiatal tehetségek előmenetelét, de valójában nem erről szól a történet. A csapatok 1500 km-en át tesztelik autóikat: mindenféle berendezést, rendszert, és új alkatrészt kipróbálnak az autón.”

„A másik jó dolog az lett volna Silverstone-nal kapcsolatban, hogy folytathattuk volna a versenyhétvégén elvégzett munkát, ami szintén nagyon hasznos lett volna. Úgyhogy azt hiszem, kézzelfogható a veszteségünk.”

„Őszintén szólva teljesen más a történet, amikor több mint 1500 km-t tesztelhet egy istálló három napon át, ráadásul új elemeket próbálhat ki, és olyan gumikkal dolgozhat, melyekkel versenyez is.”

Brawn szerint a rivális csapatok helytelenül sugallják azt, hogy a fiatalok tesztjének lényegében nincs jelentősége, és, hogy olcsón megúszta a Mercedes a tesztügyet.

„Azt gondolom, elég erős csúsztatás, hogy a fiatal versenyzők tesztjét egy szezonvégi vacsorával hasonlítják össze. Ez egy értelmes büntetés. Jóhiszeműen jártunk el, nem akartunk sportszakmailag előnybe kerülni. Ami kialakult, az nem egy rosszindulatú cselekmény volt.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
pp_gemius_hit('Aurgi_e7YvPTGxeFO8vlnqSc71yG41rhwqueMi4R8QT.b7');

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!