Kikérte magának a vádakat a Haas: „Meg tudjuk mutatni az utat az FIA-hoz!”

Fotó: Haas F1 Team
Kevin Magnussen, Haas, Melbourne,

A Haas Forma-1-es csapata visszautasítja a riválisok azon vádjait, miszerint idei autójuk a Ferrari tavalyi versenygépének másolata.

Az amerikai istálló remek formát mutatott a szezonnyitó Ausztrál Nagdyíjon, bár bokszutcai problémák miatt végül egyik autója sem jutott el a célig.

A Haas teljesítménye természetesen a riválisok figyelmét is felkeltette, mai cikkünkben be is számoltunk róla, hogy a McLaren és a Force India szeretné, ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) alaposan átvilágítaná az istálló Ferrarival való kapcsolatát.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke viszont a BBC-nek azt mondta, a kritikusaik mindenféle „intelligencia és tudás” nélkül beszélnek ellenük.

„Szellemet látnak” – mondta a szakember, aki szerint azok, akik őket kritizálják, „nem értenek az autótervezéshez”.

„Azt mondják, ’az autó nagyon hasonlít a tavalyi Ferrarihoz’. Szóval le kellene másolnunk egy olyan autót, amin már túlhaladtunk, vagy inkább egy olyannal kellene versenyeznünk, amelyik elég gyors? Válaszoljanak nekem erre!”

Steiner szerint lehetetlen lett volna lemásolniuk a tavalyi Ferrarit, mert a két autónak teljesen eltérő a tengelytávja, márpedig ez, illetve a felfüggesztés geometriája nagyban meghatározza az autó aerodinamikai tervezését is.

A Haasnak idén hosszabb tengelytávval kell versenyeznie az F1-ben, mint tavaly, hiszen a Ferrari felfüggesztéseit használja, márpedig a 2018-as Ferrari hosszabb a tavalyi modellnél.

„Ugyanakkora a tengelytávunk idén, mint a Ferrarinak. Muszáj, mert ugyanaz a felfüggesztésünk. Miért csinálnánk másképp? Teljesen logikus. Mint ahogy az is, hogy az autónk nem lehet a tavalyi Ferrari, hiszen ugyanaz a tengelytávja, mint az idei Ferrarinak.”

„Nekem az a véleményem, hogyha problémájuk van, meg tudom mutatni nekik az utat az FIA-hoz. Be tudnak nyújtani formális tiltakozást.”

Steiner szerint azért panaszkodnak csak a riválisok, mert jobb munkát végeztek náluk.

„Ha igazolnod kell az inkompetenciádat, a legjobb védekezés a támadás. Ha valaki kétszer annyi pénzből gazdálkodik, mint mi, és mögöttünk van, akkor bárki is legyen a tulajdonos, fel kell tennie a kérdést, ’mit csinálunk mi itt?’”.

„Ez egy versengés. Lehet, hogy jövőre utolsók leszünk. Ha az ember beszél, fontos, hogy legyenek érvek is mögötte, nem csak feltételezések.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!