Kikérte magának a vádakat a Haas: „Meg tudjuk mutatni az utat az FIA-hoz!”

Fotó: Haas F1 Team
Fotó: Haas F1 Team

A Haas Forma-1-es csapata visszautasítja a riválisok azon vádjait, miszerint idei autójuk a Ferrari tavalyi versenygépének másolata.

Az amerikai istálló remek formát mutatott a szezonnyitó Ausztrál Nagdyíjon, bár bokszutcai problémák miatt végül egyik autója sem jutott el a célig.

A Haas teljesítménye természetesen a riválisok figyelmét is felkeltette, mai cikkünkben be is számoltunk róla, hogy a McLaren és a Force India szeretné, ha a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) alaposan átvilágítaná az istálló Ferrarival való kapcsolatát.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke viszont a BBC-nek azt mondta, a kritikusaik mindenféle „intelligencia és tudás” nélkül beszélnek ellenük.

„Szellemet látnak” – mondta a szakember, aki szerint azok, akik őket kritizálják, „nem értenek az autótervezéshez”.

„Azt mondják, ’az autó nagyon hasonlít a tavalyi Ferrarihoz’. Szóval le kellene másolnunk egy olyan autót, amin már túlhaladtunk, vagy inkább egy olyannal kellene versenyeznünk, amelyik elég gyors? Válaszoljanak nekem erre!”

Steiner szerint lehetetlen lett volna lemásolniuk a tavalyi Ferrarit, mert a két autónak teljesen eltérő a tengelytávja, márpedig ez, illetve a felfüggesztés geometriája nagyban meghatározza az autó aerodinamikai tervezését is.

A Haasnak idén hosszabb tengelytávval kell versenyeznie az F1-ben, mint tavaly, hiszen a Ferrari felfüggesztéseit használja, márpedig a 2018-as Ferrari hosszabb a tavalyi modellnél.

„Ugyanakkora a tengelytávunk idén, mint a Ferrarinak. Muszáj, mert ugyanaz a felfüggesztésünk. Miért csinálnánk másképp? Teljesen logikus. Mint ahogy az is, hogy az autónk nem lehet a tavalyi Ferrari, hiszen ugyanaz a tengelytávja, mint az idei Ferrarinak.”

„Nekem az a véleményem, hogyha problémájuk van, meg tudom mutatni nekik az utat az FIA-hoz. Be tudnak nyújtani formális tiltakozást.”

Steiner szerint azért panaszkodnak csak a riválisok, mert jobb munkát végeztek náluk.

„Ha igazolnod kell az inkompetenciádat, a legjobb védekezés a támadás. Ha valaki kétszer annyi pénzből gazdálkodik, mint mi, és mögöttünk van, akkor bárki is legyen a tulajdonos, fel kell tennie a kérdést, ’mit csinálunk mi itt?’”.

„Ez egy versengés. Lehet, hogy jövőre utolsók leszünk. Ha az ember beszél, fontos, hogy legyenek érvek is mögötte, nem csak feltételezések.”

 

Kapcsolódó cikkek

Vettel: 2020 végéig biztosan maradok

Sebastian Vettel, a Ferrari F1-es pilótája úgy érzi, még ereje teljében van, ami a versenyzést illeti, így egyelőre nem gondol a visszavonulásra.

A Red Bull nem „gyanakszik” a Ferrari üzemanyagjára

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondja, nem igaz az, hogy „gyanakodva” tekint a Ferrari által használt üzemanyagra, ugyanakkor el kell ismerni, ez egy rendkívül fontos terület a fejlesztések szempontjából.

Ferrari: Nehéz döntés volt hátraküldeni Leclercet

A Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Mattia Binotto elismerte, „nehéz” volt arra utasítani Charles Leclercet, hogy engedje el maga mellett csapattársát, Sebastian Vettelt a múlt hétvégi Kínai Nagydíjon.

Vettel: A következő hetek kulcsfontosságúak lesznek

A Ferrari idei eredményei egyelőre elmaradnak attól, amit a maranellóiak vártak volna az idei F1-es szezonban: Sebastian Vettel szerint még sok munka vár rájuk ahhoz, hogy kihozzák az autóból a benne rejlő lehetőségeket.

Friss hírek