Komoly teszteket végzett Hamilton a vasárnapi verseny során - F1VILÁG.HU

Komoly teszteket végzett Hamilton a vasárnapi verseny során

HIRDETÉS
Fotó: Red Bull Racing

Egyfajta „próbapadként” használta a vasárnapi Spanyol Nagydíjat a versenyen győztes Lewis Hamilton, elmondása szerint ugyanis Ausztrália óta először fordult elő, hogy feküdt neki a Mercedes autója.

Hamilton domináns győzelmet aratott Barcelonában, több mint 20 másodperccel előzte meg a második helyen befutó csapattársát, Valtteri Bottast a vasárnapi futamon.

A brit azt mondja, sikerült ráérezniük a beállításokra hétvégén, tetemes előnyének köszönhetően pedig lehetősége volt arra, hogy megjegyezzen dolgokat, melyekről aztán be tud számolni a mérnököknek.

„Azt gondolom, a vasárnapi verseny egy igazán megfiatalító élmény volt. Az emberek talán azt gondolják, könnyű versenyt futottam és csak vitorláztam, de ez nem igaz”

– mondta a címvédő.

„Kényelmes pozícióban voltam, és egy pillanatig sem éreztem azt, hogy veszíthetek, de minden egyes körben keményen nyomtam, egyfajta próbapadként használtam a versenyt, mert szerettem volna megérteni, mi az, ami tetszik az egyensúllyal kapcsolatban, hogyan tudok játszani vele egy kicsit, ki tudok-e esetleg hozni belőle többet.”

„Ha tehát van egy értekezletünk, nagyon konkrét tudok lenni, és rá tudok mutatni azokra a dolgokra, melyeken még dolgoznunk kell. Ezen a meetingen volt néhány kulcsfontosságú dolog, amire rámutattam, hogy ’ezeken kellene dolgozni, ezeket kellene jobbá tenni, és akkor gyorsabb leszek’.”

„Az a jó abban, hogy világbajnok vagy, hogy a csapat hallgat rád természetesen, hiszen nem értelmetlen dolgokat mondasz. Szóval elkezdenek ezekre a területekre fókuszálni, megnézik az adatokat, próbálnak dolgozni rajtuk, és ez egy lenyűgöző folyamat, amit együtt végeztek. És aztán visszajönnek, és működik az egész.”

„És természetesen tudják, hogy működni is fog, hiszen te azt mondtad. De hozzáteszik a maguk szakértelmét, javítanak az autó bizonyos területein – persze beletelik némi időbe, mire látjuk ezeknek az előnyeit.”

Hirdetés

Hamilton elismerte, az évadnyitó óta nem volt teljesen magabiztos az autóban.

„Melbourne-ben nagyon kényelmesen éreztem magam, jó volt az egyensúly. Azóta viszont nem volt meg az önbizalom a támadáshoz, nem támaszkodhattam az autóra, nem volt meg a hátsó tapadás. Valamilyen okból kifolyólag még szombaton is ez volt a helyzet: az autó ideges volt az időmérőn. De aztán jobb lett, mint előtte – persze még nem volt az igazi.”

Fotó: Pirelli

„De aztán vasárnapra jó szárnybeállításokat választottunk, az autót pedig jobb volt vezetni. Sokkal szokványosabb volt az egyensúlya. Kényelmesen éreztem magam benne és a határokat tudtam feszegetni vele. Látni akarom, meddig tudok elmenni vele, mennyire nyomhatom, mennyire tudok következetes lenni, le tudok-e győzni egy adott köridőt, tudok-e javulni, fejlődni – ezekre a dolgokra figyeltem a teljes verseny során.”

„Az utolsó körben a 12-es kanyarig nem is vettem vissza – de ott is forgalomba kerültem, csak azért lassítottam.”

A négyszeres világbajnok hozzátette, a barcelonai győzelem nagy lendületet ad neki.

„Nagyszerű érzés, hogy Barcelonába érkezvén ilyen remek teljesítményt tudtam nyújtani, és magabiztos győzelmet arattam. Bárki, aki nyerni akar, az így szeretné. És ez kétségkívül nagyszerű érzés.”

„Nem minden győzelem érződik ilyen nagyszerűnek, mint ez. Ez volt a 64. győzelmem, de mégis olyan volt, mintha az első lett volna – különleges és egyedi.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!