Könnyített a tesztfeltételeken az FIA - F1VILÁG.HU

Könnyített a tesztfeltételeken az FIA

HIRDETÉS

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntésének értelmében nem csak kizárólag a gumikon dolgozhatnak az aktív versenyzők a július 17-19. között esedékes silverstone-i teszten.


A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntésének értelmében nem csak kizárólag a gumikon dolgozhatnak az aktív versenyzők a július 17-19. között esedékes silverstone-i teszten.

A sportot irányító testület a gumiproblémák miatt emlékezetes Brit Nagydíj után döntött úgy, az eredetileg a fiatal tehetségek számára kiírt tesztsorozaton a csapatok aktív versenyzői is autóba ülhetnek majd. A Sport Munkacsoport szerdai ülésén az érintettek megállapodtak abban, ők kizárólag egy tesztnapot tölthetnek munkával, és kizárólag a gumifejlesztéseken dolgozhatnak.

Miután azonban több versenyző – köztük Jenson Button és Fernando Alonso – is megkérdőjelezte a teszt hatékonyságát, az FIA úgy döntött, a versenyzők az autókon is dolgozhatnak majd Silverstone-ban.

„Megerősíthetjük ezt, mivel csak egy specifikációjú abroncs lesz elérhető ezen a teszten, így nem lesz szükségszerű, hogy a csapatok aktív versenyzőiket bocsássák rendelkezésünkre pusztán abból a célból, hogy teszteljék az abroncsokat a gumiszállító számára” – mondta az FIA egyik szóvivője az AUTOSPORT-nak.

Korábban Jenson Button nyilatkozott úgy, semmi értelme annak, hogy ő is elutazzon Angliába pusztán azért, hogy egyetlen gumit teszteljen.

„Ha csak egy típusú gumival körözhetünk, az nem igazán nevezhető gumitesztnek – csak megyünk majd körbe-körbe. Szóval nem hiszem, hogy ott leszek. Vezettem már eleget Silverstone-ban” – mondta a 2009-es év legjobbja.

„Szerintem fontos számunkra, hogy a tesztpilóták kapjanak lehetőséget. Nagyon sokat dolgozunk manapság a szimulátorban, a srácoknak pedig vezetniük kell a versenyautót, hogy össze tudják hasonlítani a dolgokat.”

„Nem bánnám a tesztet, ha tényleg tesztelnénk… vagy, ha gumiteszt lenne. Örömmel csinálnám. De nem igazán érdekel, ha egész nap egyféle gumival kell körözni.”

A McLaren sportigazgatója, Sam Michael egyelőre még az FIA pontosítását követően sem tudja, milyen programot teljesítenek majd.

Hirdetés

„Még nem tudom. Először legyünk túl ezen a hétvégén, és derítsük ki, hogy hasznos-e, ha ott vannak aktív versenyzőink, vagy elég, ha csak a tesztpilótákkal dolgozunk” – mondta a szakember.

„Nekik nem kell megtanulniuk a silverstone-i pályát, szóval ez az, amivel aktív versenyzőink hozzájárulhatnak a munkához.”

A Forma-1 kizárólagos gumiszállítója, a Pirelli közben megerősítette, a háromnapos tesztre két különböző keverékkel érkezik majd – minden versenyautó naponta három szett kemény keveréket, és két garnitúra közepes keveréket használhat fel.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!