Kritizálták az F1-es közvetítéseket, reagált a rendező

F1 camera, Formula 1, Formula One Management
Fotó: F1VILÁG.HU
Reagált a Forma-1 azokra a kritikákra, melyek a televíziós közvetítések minőségét érték az elmúlt időszakban.

A legutóbbi versenyeken többször is előfordult, hogy a televíziós közvetítés rendezője teljesen indokolatlan pillanatban az élőkép helyett a közönséget, vagy éppen valamilyen visszajátszást kezdett el mutogatni.

A Forma-1-es közvetítések rendezője, Dean Locke nemrég reagált ezekre a felvetésekre, ugyanakkor rámutatott azokra a pontokra, melyek miatt egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben.

„Monza az első sikán miatt trükkös. Az első körben a mezőny nagyon gyorsan odaér. Idén remek küzdelem volt az élen három-négy autó között. Ugyanakkor a mezőny végén is volt egy nagyon gyors srác, Max Verstappen – és ilyenkor el kell dönteni, mit is mutatunk” – magyarázta.

„Tisztában voltunk azzal, hogy valami történik hátul is, és tudtuk, hogy közben a többiek már odaértek a sikánhoz. De amikor két autó fej-fej mellett halad az élen, muszáj azt mutatni.”

A szakember kifejtette, a visszajátszások időzítése különösen nehéz dolog az F1-ben.

„Ami a visszajátszásokat illeti, a Forma-1-ben az jelenti a kihívást, hogy nincs szünet. Ellentétben a tenisszel, vagy a krikettel. Ezért akkor kell megmutatnunk a visszajátszást, amikor zajlanak az események a pályán – hacsak nincs Safety Car.”

„Ha megkérdeznek bármilyen, sportban jártas rendezőt, hogy mi a legnehezebb dolog az élő sportközvetítésekben, akkor ők is a visszajátszásokat fogják mondani. Ezt pedig csak nehezíti, ha nincsenek szünetek.”

Fedélzeti kamera a Toro Rosso egyik versenyautóján | Fotó: Toro Rosso

Miközben egyéb sportágakban előszeretettel alkalmazzák a kép a képben funkciót – magyarán, az élő események során egy kisképen mutatnak visszajátszást –, a Forma-1-ben ezt a megoldást még nem alkalmazták.

„Megvan a mechanizmus hozzá, de távol állunk tőle, mert rengeteg információt jelenítünk meg a képernyőn, nagyon sok grafikát, ez pedig bonyolulttá teszi a dolgot. Ráadásul a kommentátorok dolgát is megnehezítené.”

A Forma-1 mezőnye ezen a hétvégén Szingapúrba látogat – az 5 km-es utcai pálya pedig ugyancsak nagy kihívás az élő közvetítés szempontjából.

„Ez az egyik leghosszabb pálya a naptárban, a forróság is nagy, szóval fizikailag is nehéz dolguk van azoknak, akik a pályán dolgoznak. De logisztikai szempontból a kör hossza okoz nehézséget” – fogalmazott Locke.

„23 kanyar van a pályán, és nekünk ezt 26 pályaszéli kamerával kell lefednünk. Nincsenek igazi bukóterek, eltekintve az 1-es és a 2-es kanyaroktól. Szóval a kamerák az autók felett vannak, és nagyon szűk kerítéslyukakon kell forgatnunk. Korlátozottak a lehetőségek a kameraszögeket illetően, és ha rossz irányba figyelünk, könnyen lemaradunk valamiről.”

„Ráadásul figyelembe kell vennünk azt is, milyen a város – a gyönyörű városképet, a fantasztikus épületeket. Minden pálya és verseny egyedi. És ezt meg kell mutatnunk a rajongóknak. Monzában a tifosit, Szingapúrban a tűzijátékot, Mexikóban a Foro Solt, és így tovább.”

„Szingapúr nehéz, de hogy őszinte legyek, egy autóverseny bármilyen pályán hatalmas kihívás. Egy nagydíjat közvetíteni teljesen más, mint valamilyen egyéb sportban dolgozni.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

OSRAM

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
}

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!