Verstappen vs. Ocon

Kubica: Biztos voltam abban, hogy versenyezhetek Melbourne-ben

Fotó: Williams F1
Fotó: Williams F1

Robert Kubica a minap egy interjúban elárulta, „szinte biztos volt” abban, hogy a 2018-as Ausztrál Nagydíjon ismét rajthoz állhat a Forma-1-ben.

A lengyel versenyző jó eséllyel pályázott a Williams ülésére, a brit istálló azonban végül úgy döntött, az előttünk álló idényben Szergej Szirotkin lesz Lanc Stroll csapattársa.

A Williams mindazonáltal Kubicára is számít: a rutinos versenyző fejlesztő- és tartalékversenyzőként segíti a csapat munkáját – lehetőséget kap az előszezoni- és évközi teszteken, illetve három pénteki szabadedzésen is autóba ülhet.

Kubica azt mondja, továbbra is úgy érzi, van esélye arra, hogy versenyezzen az F1-ben, bár elismerte, azt gondolta, erre már idén márciusban lehetősége lesz.

„A következő 8-9 hónap közelebb vihet ehhez a visszatéréshez” – mondta Kubica a lengyel Przeglad Sportowy című lapnak.

„Nem igazán tudom, mennyire voltam most közel, de ez már nem is fontos. Egyfajta szabály nálam, hogy mindig alacsonyak az elvárásaim, csak akkor hiszek el dolgokat, ha már bekövetkeztek. De egy ponton meg voltam győződve arról, hogy versenyezhetek Ausztráliában.”

A Williams tartalékosaként Kubica számos F1-es versenyen ott lesz, és pontosan tudja, nem lesz könnyű, hogy versenyzési lehetőséget nem kap.

„Gondolkodtam ezen, és őszintén szólva nem hiszem, hogy túl kellemes lesz. Elmenni a futamokra és látni a többieket versenyezni nem kellemes, de megéri a visszatérés érdekében.”

„Ez is a része lehet a hosszú útnak, és örülök, hogy eljutottam idáig. És hiszem, hogy lesznek nagyszerű pillanatok, amikor már elégedettséggel tölt el ez a szerepkör – még akkor is, ha versenyezni és a pályán küzdeni nem fogok.”

„Mindent megteszek, hogy újra lehetőséget kapjak. A célom, hogy visszakapjam azt az életet, amit úgy szólván elvettek tőlem. Remélem, hogy nem örökre tűnt ez el.”


A Williams fejlesztőversenyzője lesz idén Kubica

A rutinos pilóta arra törekszik, hogy tapasztalatával segítséget nyújtson a Williamsnek.

„Egyfajta transzformátor leszek. Gyakran megesik, hogy a mérnökök ülnek egy asztalnál a versenyzőkkel, de más nyelvet beszélnek. Másképp látják a különféle dolgokat. Nem értik a versenyzők prioritásait, és a versenyzők sem teljesen értik a mérnököket. Ez azért van, mert teljesen más oldaláról látják a sportot.”

„Nagyszerű kihívás áll előttem, új információkhoz juthatok, és jobb versenyzővé válhatok. Nem leszek sokkal gyorsabb, de egy sokkal összetettebb személlyé válhatok a motorsportban.”

 

Kapcsolódó cikkek

Kubica miatt nem jutott tovább Sainz

Carlos Sainz, a McLaren versenyzője nagyon csalódott az F1-es Ausztrál Nagydíj időmérőjét követően, miután önhibáján kívül nem sikerült a továbbjutás a Q2-be.

Veszélyben a Williams melbourne-i versenye

Nehezen indult a 2019-es Forma-1-es idény a Williams számára – brit istálló a tesztidőszak után végigszenvedte az Ausztrál Nagydíj pénteki edzésnapját, illetve a szombati szabadedzést is. Veszélybe kerülhet a csapat melbourne-i indulása?

Friss hírek