Megosztás:

Kubica: Nem tudom, mennyi esélyem van a visszatérésre

A lengyel szerdán újra modern F1-es autót vezethetett.
A lengyel szerdán újra modern F1-es autót vezethetett. © Renault Sport F1 Team

142 kört tett meg a hungaroringi teszt második napján Robert Kubica – a lengyel a Renault 2017-es autójával körözhetett, és bár fizikailag nem voltak problémái, elismerte, nincs 100 százalékig megelégedve.

Kubica a nyár elején két alkalommal már tesztelhette a Lotus 2012-es autóját, a Renault jóvoltából azonban a Magyar Nagydíjat követő kollektív teszten az idei versenygéppel is róhatta a köröket.

Kubica végül a 4. legjobb időt futotta szerdán, és ami ennél is fontosabb, összesen 142 kört tett meg a Hungaroringen.

A 2011-ben súlyos ralibalesetet szenvedett lengyel elárulta, fájdalmat nem érzett az autóban, bár tény, hogy a rendkívüli hőség megviselte.

„Fizikai szempontból sokkal jobb a helyzet az autóban, mint kívülről nézve. Ez a legfontosabb. Nem volt semmiféle fájdalmam, ami azt illeti, igazán jól éreztem magam” – mondta Kubica a tesztnap végén, egy sajtótájékoztató keretében.

„Természetesen fáradt vagyok. Forró nap volt, 8 órán át köröztem, csak egyszer szálltam ki, alig 10 percre.”

Kubica kifejtette, az egyik legjelentősebb különbség az volt számára, hogy az idei autók jóval nehezebbek.

„Amikor utoljára F1-es autót vezettem, a minimumsúly 620 kg volt – a 100 kg extra óriási különbséget jelent a pályán. Ha egy raliautóba – ami 1300 kg körül nyom – beteszünk egy 20 kg-os pótkereket, érezni lehet. Képzeljék el, milyen az, ha egy 600 kg-os autóhoz adunk még 100-at.”

Arra a kérdésre, hogy sérült karjával problémákat okozott-e számára a kormányon elhelyezett gombok és kapcsolók kezelése, Kubica így felelt: „Egyáltalán nem. Ami a kormányt illeti, egyetlen részét sem szabták kifejezetten rám. Van némi módosítás a váltófüleken, de ezt is használták már korábban néhány más csapatnál is, és én is dolgoztam vele a szimulátorban.”

„Szóval semmit sem változtattak pusztán miattam. A kormányon módosítottak az elmúlt pár napban, de csak a gombok elhelyezésén, hogy a fontosabbakat könnyebben tudjam működtetni, a kisebb prioritásúak pedig nehezebben elérhető helyen vannak.”

Kubica hozzátette, elégedett a magyarországi teszttel – bár nem 100 százalékig.

„Igen, elégedett vagyok, de nem 100 százalékig. Az a helyzet, hogy ez az autó egyáltalán nem hasonlít azokra, amiket korábban vezettem. Márpedig, ha ilyen sok a különbség, akkor időbe telik az alkalmazkodás is.”

Nico Hülkenberg nemrég azt mondta, hogyha itt képes leszek vezetni, akkor képes leszek bárhol. Nem volt könnyű, nem titkolom, de jól ment. Szerintem már holnap is könnyedén tudnám folytatni, úgyhogy a fizikai felkészültségem rendben van. Vannak még dolgok, amiken lehet javítani, de ez mindig így van.”

Ami pedig a folytatást illeti, Kubica hozzátette: „Még korai megmondani, mi lesz a következő lépés. Most óriási köszönettel tartozom a Renault csapatának, hogy mindezt lehetővé tették.”

„Nem tudom, hogy a visszatérésem meg fog-e történni, fogalmam sincs, milyen esélyeim vannak rá. Sokan szeretnék, ez egy szuper történet. De nem akarok visszatérni pusztán azért, hogy körözgessek. Biztosnak kell lennem abban, hogy legalább hasonló szinten tudok teljesíteni, mint korábban, a balesetem előtt.”

„Ez lenne a célom. Mielőtt visszatérek, meg kell győződnöm arról, hogy képes vagyok rá. Hogy őszinte legyek, ha nem is versenyzem, tesztelgetek. Az igazság az, hogy az elmúlt 3 hónap talán motorsport-pályafutásom legjobb 3 hónapja volt.”

MEGOSZTÁS:

Ezt olvastad már?

Sebastian Vettel volt a leggyorsabb a Forma-1-es csapatok hungaroringi tesztjének második napján...

Hozzászólások

( komment)