Verstappen vs. Ocon

Kubica: Semmit sem tudtam használni abból, amit az F1-ben megtanultam

Fotó: Williams F1
Fotó: Williams F1

Robert Kubica azt mondja, az elmúlt évben sokan félreértették, ezáltal pedig túlértékelték az ő Forma-1-es tesztjeit, mert nem gondoltak bele abba, hogy gyakorlatilag egy újoncként kellett bizonyítania.

A lengyel versenyző tavaly a Lotus 2012-es autójával tesztelhetett először, majd a Magyar Nagydíjat követő évközi teszten már a Renault 2017-es autójával róhatta a köröket. Később a Williamstől is lehetőséget kapott: előbb egy 2014-es, majd egy 2017-es autóval dolgozhatott, végül azonban nem kapott versenyzői szerződést az idei szezonra.

Kubica idén a Williams teszt- és tartalékversenyzőjeként tevékenykedik, a Forma-1 új podcast-adásában pedig arról beszélt, tavaly „sokan azt gondolták, beülök az autóba, és újra a 2010-es versenyző leszek”.

„Nos, egy 2012-es autóval képes lennék rá. Mert az nagyon hasonló ahhoz, mint amit megszoktam” – mondta a lengyel.

„De a legrosszabb Magyarországon volt – egyszerűen semmit sem tudtam használni abból, amit a múltban megtanultam. Olyan volt, mint egy debütálás. Beültetsz egy újoncot az autóba, aki topversenyzőnek számított, amikor versenyzett.”

„Szóval az a látszat, hogy valami mega dologról van szó, de ő valójában egy újonc. Mert újonc voltam.”

Fotó: Renault Sport F1

Kubica azt mondja, amikor elkezdett a 2017-es autóval tesztelni, az egykörös tempója nem volt az igazi, hiszen „nem ismerte a gumikat”, elmondása szerint azonban ez a dolog „magától összeáll majd”.

A 33 esztendős versenyző szerint a hosszú etapjai viszont elég jók voltak ahhoz, hogy meggyőzzék őt arról, képes lett volna a pontszerzésre, ha egy héttel a hungaroringi teszt után versenyeznie kellett volna a Renault-val.

Kubica a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén idén is lehetőséget kapott a Williamstől, és elmondása szerint „nagyon gyorsnak” érezte magát. Számára „ez nagyon fontos volt azok miatt, akik azt gondolták, Abu Dhabiban 1 másodperc hiányzott a teszten”.

A lengyel pilóta nem mondott le arról, hogy ismét rajthoz álljon a Forma-1-ben.

„Hogy kivel, nem tudom. Egyre természetesebb lesz a dolog. Bár gyakran elfelejtjük, a motorsport is sport, gyakorolni kell. Fontos, hogy természetessé váljon, mint meginni egy pohár vizet. Az ember nem helyez extra figyelmet arra, hogy megigyon egy pohár vizet. Ugyanez a helyzet ezzel is.”

 

Kapcsolódó cikkek

Kubica miatt nem jutott tovább Sainz

Carlos Sainz, a McLaren versenyzője nagyon csalódott az F1-es Ausztrál Nagydíj időmérőjét követően, miután önhibáján kívül nem sikerült a továbbjutás a Q2-be.

Veszélyben a Williams melbourne-i versenye

Nehezen indult a 2019-es Forma-1-es idény a Williams számára – brit istálló a tesztidőszak után végigszenvedte az Ausztrál Nagydíj pénteki edzésnapját, illetve a szombati szabadedzést is. Veszélybe kerülhet a csapat melbourne-i indulása?

Kubica: Nehéz pozitívumokat találni…

Robert Kubicának, a Williams F1-es pilótájának számos problémával kellett szembenéznie az Ausztrál Nagydíj nyitónapján – nem túl rózsás a helyzet a csapatnál.

Kubica: Ez már egy új Forma-1

Robert Kubica, a Williams versenyzője 8 év után tér vissza a Forma-1-be, és hosszú idő után először áll rajthoz a hétvégi szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon.

Paddy Lowe elhagyta a Williamset?

Úgy tűnik, a Williams istálló technikai igazgatója, Paddy Lowe elhagyja az F1-es csapatot a keserű 2019-es szezonkezdetet követően – egyelőre csak annyit tudni, hogy „szabadságát tölti”.

Friss hírek