Kukába a papírformával, jön az Azeri Nagydíj! - F1VILÁG.HU

Kukába a papírformával, jön az Azeri Nagydíj!

HIRDETÉS
Hétvégén következik az Azeri Nagydíj, amely mindenben ellentmond az F1-es városi pályákkal szemben felállított hiedelmeknek: eddig csak izgalmakat, előzéseket és fordulatokat láthattunk Bakuban!
Fotó: McLaren

Pole ≠ Győzelem

2016-ban rendeztek először Bakuban F1-es versenyt, akkor még az Európai Nagydíjnak adott helyszínt, most már Azeri Nagydíjként van jelen a versenynaptárban. Az eddigi 3 verseny során 3 különböző versenyző szerzett pole pozíciót: Nico Rosberg 2016-ban, Lewis Hamilton 2017-ben, Sebastian Vettel pedig tavaly, 2018-ban. 

Közülük azonban Nico Rosberg az egyetlen, akinek a győzelem is összejött akkor, amikor a pole pozícióból kezdte meg a versenyt. 2017-ben Daniel Ricciardo a 10. pozícióból zárkózott fel az első helyre, míg Lewis Hamilton tavaly állhatott fel a dobogó legfelső fokára – ám korábban az 5. hely volt a legjobb eredménye Azerbajdzsánban. 

Éhes csapattársak: Bottas és Leclerc

Természetesen a Mercedes és a Ferrari nagy csatája várható ezen a hétvégén is, így Lewis Hamilton és Sebastian Vettel mindenképpen nagy esélyese a hétvégének. Ott vannak azonban a sikerre éhes csapattársaik: a Mercedesnél Valtteri Bottas, a Ferrarinál pedig Charles Leclerc

Bottas tavaly a verseny végén kapott defektet, ami megfosztotta őt a győzelemtől, így ha ehhez hozzávesszük még azt is, hogy a finn idén mindennél jobban nyerni szeretne, akkor ismét egy határozott, versenyképes Bottast láthatunk

Leclerc számára érzelmes versenyhétvégéket jelent Baku: 2017-ben néhány nappal az F2-es futam előtt veszítette el édesapját, ám a versenyen a dobogó legfelső fokára állhatott, ahol a kupát a magasba emelte, miközben az ég felé mutatott. A győzelmét természetesen apukájának ajánlotta, akinek a monacói elmondása szerint a karrierjét is köszönheti. 

A Ferrari fiatal pilótája tavaly ráadásul a Sauberrel itt szerezte első pontjait, miután a 6. helyen ért célba – így Leclerc minden bizonnyal nagyon érzi a bakui versenypályát… 

A Red Bull számára nem jelent kellemes emlékeket a 2018-as nagydíj, miután pilótáik összeütköztek, és ez Daniel Ricciardo és Max Verstappen versenyének is a végét jelentette. A csapat mindazonáltal meggyőző teljesítményt mutatott, így idén is esélyesek arra, hogy a harmadik topcsapatként harcoljanak a legjobb helyekért – legfőképp úgy, hogy a Honda is egy továbbfejlesztett motort hozott magával Bakuba. 

Nem a „megszokások versenye”

Egyetlen versenyzőnek sikerült eddig kétszer a dobogóra állnia, ő pedig nem a Mercedes, nem is a Ferrari és nem is a Red Bull pilótája.

Hanem a Racing Pointé: Sergio Perez 2016-ban és 2018-ban is sikerre vitte csapatát. Csapattársának, Lance Strollnak is sikerült a bravúr, ő 2017-ben a Williams színeiben állhatott dobogóra. A 2019-es mezőnyben így jelenleg ők a legsikeresebb bakui versenyzőpáros! 

Hirdetés

A 2016-os azeri verseny óta csupán 3 alkalommal történt meg az, hogy nem a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull pilótái alkották a dobogósok sorát.

Mindhárom Bakuban történt! Ráadásul, ha a 3 év összesen 9 dobogóját vizsgáljuk, láthatjuk, hogy 5 alkalommal a top 5-ön kívülről zárkóztak fel a pódiumra.  

Csak tetézi a dolgokat, hogy az elmúlt két szezonban az Azeri Nagydíjon történt a legtöbb előzés a szezonban: 2017-ben 42, 2018-ban 50, 2016-ban pedig 62 előzést láthatott a közönség. 

A múltbéli tapasztalatok alapján tehát nagy izgalmakat tartogat az Azeri Nagydíj: a hétvége során a helyszínről hozzuk Nektek a híreket! Ne maradj le, kövess minket Facebookon és Instagramon is! 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!