Leclerc hatalmas csatában győzött a Ferrari otthonában! - F1VILÁG.HU

Leclerc hatalmas csatában győzött a Ferrari otthonában!

HIRDETÉS
A Ferrari versenyzője, Charles Leclerc parádés küzdelemben győzött az olasz istálló otthonában, Monzában. A monacói Valtteri Bottast és Lewis Hamiltont gyűrte le az Olasz Nagydíjon!
GP ITALIA  F1/2019 -  SABATO 07/09/2019  
credit: @Scuderia Ferrari Press Office Charles Leclerc Ferrari

A pole pozícióból Charles Leclerc várhatt a piros lámpák kialvását – idén már negyedik alkalommal. A monacói mellett ott sorakozott az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton, míg a második sorban Valtteri Bottas és Sebastian Vettel.

A RAJT

A rajtot remekül kapta el Leclerc, és határozottan védekezett a Mercedesekkel szemben, Sebastian Vettel viszont a nyitókörben pozíciót veszített Nico Hülkenberggel szemben. A Ferrari versenyző aztán hamar visszavette a pozíciót, és üldözőbe vette a Mercedeseket.

Max Verstappen a mezőny végéről rajtolva próbált előretörni, ám elveszítette autójának első terelőszárnyát, így hamar a bokszba kényszerült. Csapattársa, Alexander Albon számára sem ment simán az első pár kör: a thai versenyző egy merész manőverrel megelőzte Carlos Sainzot, a spanyol azonban nem hagyta magát, és az 1-es Lesmo kanyarban visszatámadt, minek következtében Albon a kavicságyba csúszott. Szerencséjére folytatni tudta a versenyt.

VETTEL BAJBA KERÜL

A verseny 6. körében Vettel az Ascari-sikánban megpördült, majd igyekezett minél gyorsabban irányba állítani autóját. Eközben azonban nagyon veszélyes módon nekikoccant Lance Stroll autójának, aki ugyancsak megpördült emiatt. Stroll aztán hasonlóképp igyekezett irányba állítani versenygépét, autóját pedig éppen csak ki tudta kerülni Pierre Gasly.

A verenyirányítás hamarosan jelezte, Vettel és Stroll manőverét is vizsgálják a stewardok.

Hamarosan aztán jött is az ítélet: Vettelt 10 másodperces stop-and-go-büntetéssel sújtották, Stroll pedig bokszutca-áthajtásos büntetést kapott.

A 17. körben Leclerc előnye 1,5 másodperc volt az őt üldöző Hamiltonnal szemben, Bottas további 1,7 másodperccel lemaradva követte őket.

Fotó: Mercedes

Hamiltont a 19. kör végén hívták ki kerékcserére, a második etapra a sárga jelölésű közepes keveréket kapta.

Hirdetés

1 körrel később érkezett Leclerc az élről, az ő autójára viszont a kemény keverékű Pirellik kerültek fel. A monacói vissza tudott jönni Hamilton elé, a címvédő viszont nagyon közel került hozzá.

LECLERC ÉS HAMILTON ÓRIÁSI CSATÁJA

Leclerc és Hamilton a két Renault mögé jött vissza a pályára, a ferraris pedig hamar támadást indított Nico Hülkenberg ellen. A monacói a Parabolicában bebújt a német mellé, majd egy határozott manőverrel meg is előzte. Hamilton aztán a célegyenesben a kettős szélárnyékot igyekeztt kihasználni, ám Leclerc határozottan verte vissza a támadását. A sikánhoz érve aztán Hamilton kívülről próbálkozott, versenytársa viszont leterelte őt a pályáról, amiért figyelmeztették a versenybírók.

Leclerc a 25. körben Daniel Ricciardót is utolérte, és a célegyenesben elment az ausztrál mellett. Hamarosan így tett az őt üldöző Hamilton is.

Bottas a 27. körben érkezett első kiállására, a finn a 4. helyre érkezett vissza, Ricciardo mögé.

Nem sokkal később előbb Carlos Sainz, majd Daniil Kvyat félrehúzódó autója miatt érvénybe léptették a virtuális biztonsági autót. Sainz kerékcseréjénél a jobb első kereket nem sikerült megfelelően rögzíteni, ezért kellett kiállnia a spanyolnak.

Leclerc a 35. körben hibázott az 1-es kanyarban, kénytelen volt átvágni a bukótéren, ám végül vissza tudta verni Hamilton agresszív támadását.

Bottas közben folyamatosan zárkózott fel az élen álló kettősre: a 40. körben már csak 1,5 másodperccel volt lemaradva Hamiltontól. 1 körrel később aztán Hamilton hibázott az 1-es kanyarban, Bottas elé került, így ő kezdhette el támadni Leclercet.

Fotó: Mercedes

8 körrel a leintés előtt Bottas 1 másodpercre megközelítette Leclercet, rádión pedig közölték vele, “ez az ő győzelme”.

Hamiltont a 49. kör végén a bokszba hívták friss gumikért, hogy a brit harcba szállhasson a leggyorsabb körért, illetve az azért járó bónuszpontért. Ezzel a címvédő végleg lemondott a monzai győzelemről.

Bottas az utolsó körökben végig ott loholt Leclerc nyomában, ám végül nem tudott a monacói elé kerülni.

Leclerc így Spa után újabb futamgyőzelmet aratott, méghozzá a Ferrari otthonában, Monzában, megelőzve a két Mercedest, Valtteri Bottast és Lewis Hamiltont.

Az Olasz Nagydíj végeredménye:

Forrás: FIA

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!