Leclerc nyerte a Forma-1-es Belga Nagydíjat! - F1VILÁG.HU

Leclerc nyerte a Forma-1-es Belga Nagydíjat!

HIRDETÉS
Forma-1-es pályafutása első győzelmét szerezte a Belga Nagydíjon a Ferrari ifjú titánja, Charles Leclerc. A monacói a pole pozícióból rajtolva nyert Spában, megelőzve Lewis Hamiltont, valamint Valtteri Bottast.
Charles Leclerc's first win with Ferrari, Belgian Grand Prix 2019,

A pole pozícióból Charles Leclerc várhatta a piros lámpák kialvását, a monacói idei 3. rajtelsőségét szerezte. Mellette Sebastian Vettel, mögötte, a második sorban pedig a két Mercedes sorakozott.

A RAJT

Leclerc jól kapta el a rajtot, megőrizte a vezetést, Sebastian Vettel viszont szélesen fordult az 1-es kanyarban, így Lewis Hamilton elé tudott kerülni. A német nem hagyta magát, és a Kemmel-egyenes végén visszaelőzte az ötszörös világbajnokot.

Fotó: Red Bull Racing

Max Verstappen számára nem alakult jól a rajt: az 1-es kanyarban Kimi Räikkönennel ütközött, autója pedig megsérült, az Eau Rouge-ban pedig irányíthatatlanná vált. A holland versenyző a gumifalba csapódott, így számára hamar véget ért a verseny.

A baleset következtében pályára küldték a biztonsági autót, közben pedig Carlos Sainz is feladni kényszerült a futamot. Néhány kör után aztán folytatódott a verseny: az újraindításnál Leclerc jól eljött, Vettel viszont újra elrontotta az 1-es kanyart. Bár Hamilton támadni kezdte, megelőzni végül nem tudta.

A 10. kör végén Leclerc előnye 2,3 másodperc volt Vettel előtt, aki egyre nehezebben tudta maga mögött tartani a Mercedeseket.

KEZDŐDNEK A KERÉKCSERÉK

Az élmezőnyből Sebastian Vettel érkezett először a bokszba a 15. kör végén: a német versenyző autójára a Pirelli közepes keverékű abroncsait szerelték fel. Leclerc, illetve a két Mercedes jóval tovább kint maradt, így a négyszeres világbajnokkal eltérően taktikázott a Ferrari.

A verseny 19. körében a közönség állva tisztelgett a szombati Forma-2-es versenyen tragikus balesetben elhunyt Anthoine Hubert emléke előtt: a francia versenyző a 19-es rajtszámmal versenyzett a száguldó cirkusz előszobájának számító sorozatban.

Leclerc az élről a 21. körben érkezett kerékcserére – a Mercedesekhez hasonlóan egyértelműen egykiállásos taktikán volt, a futam második etapjára a közepes keverékű Pirelli-gumikat kapta.

Hirdetés

Leclerc Vettel mögé jött vissza, Hamilton pedig 1 körrel később hajtott a depóba, nem meglepő módon közepes abroncsokért.

Fotó: Mercedes

A versenyben így Bottas vette át a vezetést, nem sokáig tartózkodott azonban az élen, hiszen hamarosan ő is érkezett friss gumikért.

A 26. körben az élen autózó Vettelt arra kérte a Ferrari, engedje el maga mellett a másképp taktikázó, és jóval jobb tempót autózó Leclercet, a kérésnek pedig a négyszeres bajnok a spái pálya célegyenesében eleget is tett.

Vettel pár körrel később megkérdezte mérnökét, ki kell-e állniuk a bokszba, mire nemleges választ kapott. A német viszont közölte csapatával, a gumik nem fogják kibírni a verseny végéig.

HAMILTON ÉS VETTEL PÁRHARCA

Hamilton a 30. körre utol is érte Vettelt, ők ketten körönként 1 másodperccel voltak lassabbak az élen autózó Leclercnél, akinek előnye 5 másodpercre nőtt.

Hamilton a 32. körben indított támadást az utolsó szektorban, Vettel viszont szépen visszaverte a vb-éllovas támadását. A következő körben, a Kemmel-egyenesben viszont a Ferrari versenyzője nem tudta tovább tartani Hamiltont, aki kívülről körbeautózta a németet.

Fotó: Mercedes

Nem sokkal később Valtteri Bottas is utolérte a gumikkal egyre inkább küszködő Vettelt, ám még a csata előtt a Ferrari kihívta a németet a bokszba lágy gumikért.

8 körrel a leintés előtt Charles Leclerc előnye 7 másodperc volt az élen Lewis Hamilton előtt.

A Mercedes címvédője folyamatosan dolgozta le hátrányát a verseny utolsó köreiben, ám megelőznie végül nem sikerült Leclercet.

A monacói első győzelmét aratta, a dobogóra pedig Lewis Hamilton és Valtteri Bottas állhatott még fel.

A Belga Nagydíj végeredménye:

Forrás: FIA

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!